Administrație

20 de localități au fost sancționate de Garda de Mediu

Comisarii Gărzii de Mediu Buzău continuă acțiunile de verificare a modului în care sunt depozitate deșeurile în localități, cunoscute fiind „peisajele” cu maldăre de gunoaie aruncate pe câmpuri sau chiar pe marginea drumurilor care tranzitează comunele. Mai multe unități administrativ-teritoriale (UAT) din județul Buzău au fost sancționate în ultima perioadă, din cauza faptului că nu au respectat regimul de depozitare a gunoaielor.

Astfel, în intervalul cuprins între 30 martie și 23 mai, comisarii de mediu au verificat 20 de comune din Buzău, pentru a vedea cum gestionează autoritățile depozitarea deșeurilor. „Norocoasele” care au fost vizate în cadrul controlului tematic au fost administrațiile locale Gherăseni, Pietroasele, Breaza, Săpoca, Unguriu, Nehoiu, Pătârlagele, Rușețu, Râmnicu Sărat, Poșta Câlnău, Racovițeni, Cozieni, Pârscov, Cernătești, Buda, Podgoria, Râmnicelu, Valea Râmnicului și Glodeanu Sărat.

Autoritățile din localități nu s-au descurcat prea bine, din câte se pare, dat fiind că au fost aplicate în total 15 sancțiuni contravenționale, dintre care nouă amenzi în valoare de 111.000 lei, precum și șase avertismente. Pe lângă amenzi, reprezentanții primăriilor depistate cu probleme trebuie să curețe zonele unde au fost depozitate gunoaie și să le transporte în spațiile special amenajate, urmând să fie monitorizați și amendați din nou dacă nu iau măsuri.

La sfârșitul lunii mai, Primăria Smeeni a picat, de asemenea, testul, în timpul unui control al comisarilor Gărzii de Mediu și, pentru neconformitățile descoperite, s-a ales cu o amendă în valoare de 25.000 lei, precum și cu sarcina de a face curățenie și de a depozita deșeurile în locurile autorizate.

„Au fost continuate acțiunile de verificare a stării de salubrizare a localităților, precum și implementarea art. 17 din OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor. În urma verificărilor pentru neconformitățile constatate, a fost aplicată o  sancțiune contravențională la UAT Smeeni, amendă în valoare de 25.000 lei, pentru încalcarea dispozițiilor art.94 lit.m din OUG 195/ 2005 privind protecția mediului, impunându-se măsuri de salubrizare a zonelor unde au fost identificate depozite ilegale de deșeuri și transportarea acestora în vederea valorificării/eliminării la unități autorizate”, transmit reprezentanții Gărzii de Mediu Buzău.

Articole similare