Economic

APIA plătește aproape 2 milioane de lei pentru  fermierii afectați de războiul din Ucraina

Peste 500 de crescători de bovine au depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Buzău cereri pentru sprijin financiar, urmare a faptului că piaţa laptelui din România a fost afectată de războiul din Ucraina. Potrivit APIA, cuantumul subvenţiei este de 73 de euro/vacă şi se acordă tuturor fermierilor care au suferit pierderi în urma crizei generate de creşterile de preţuri la furaje şi energie.

„Ajutorul de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, reprezintă o schemă de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin, în scopul compensării parţiale a pierderilor generate de creşterea preţurilor la furaje, energie electrică şi gaze naturale”, informează APIA Buzău.

580 de cereri au fost autorizate pentru plată de către APIA, valoarea sprijinului financiar fiind de aproximativ 2 milioane de lei. „În primele şase luni ale acestui an suma plătită pentru cererile depuse şi autorizate a fost de 1.914.768,20 lei pentru un număr de 5.300 de capete. Au fost primite şi autorizate la plată 580 cereri de solicitare. Este vorba despre fermierii care au livrat lapte de vacă în anul 2022 la procesatori sau la prim-cumpărători şi pentru că piaţa laptelui a fost afectată de criza din Ucraina, pentru a regla piaţa, compensa pierderile de venit, a fost instituită această măsură”, a precizat pentru Agerpres directorul APIA Buzău, Claudia Stelea.

Aceste măsuri au fost luate în luna aprilie, iar anunțul a venit de la premierul de la acea vreme, Nicolae Ciucă, actual Președinte al Senatului României. „Pentru susținerea fermierilor și a pieței laptelui, vor fi acordate ajutoare financiare în două etape. Primele plăți se vor face începând cu 15 mai 2023 pentru cererile în valoare de 21,6 milioane de euro, depuse de crescătorii de vaci de lapte până la data de 23 martie 2023. Ulterior, va fi organizată o a doua sesiune de depunere a cererilor de plată, plățile urmând să se facă, pentru aceste cereri, în al doilea semestru al anului 2023. Guvernul va pune în acord cu realitățile economice valoarea fondurilor alocate, iar ca urmare a unei mai bune așezări a sumelor acordate sectorului zootehnic, fermierii vor beneficia de compensații în valoare de 22 de milioane de euro, pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina”, arată comunicatul guvernului României.

Articole similare