Economic

Apartamentele nu mai fac buzoienilor cu ochiul

S-au vândut mai puține apartamente și în februarie, nu doar în ianuarie, arată datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În primele două luni din acest an s-au parafat cu 22 la sută mai puține tranzacții față de aceeași perioadă din 2022.

Nici măcar în București românii nu se mai înghesuie să cumpere apartamente, arată ultimele date ale ANCPI, analizate de economica.net. În luna februarie s-au parafat puțin peste 11.000 de tranzacții cu unități individuale. Față de februarie 2022, sau chiar februarie 2021, scăderile sunt considerabile. Comparativ cu luna februarie a anului trecut, scăderea este de 24 la sută, în timp ce față de februarie 2021, scăderea e de 15 la sută. Nivelul de apartamente vândute este mai mic și față de februarie 2017 și 2018.

Care este situația în Capitală și în marile județe din țară

Dacă în luna ianuarie 2022 s-au vândut cu doar 1 la sută mai puține unități individuale în București față de aceeași lună din 2021, în februarie 2022 scăderea a fost de 24 la sută față de februarie 2022. Per total, în primele două luni din acest an s-au vândut 6.137 de unități față de 7.235 în primele două luni ale anului trecut.

Și în Ilfov s-au vândut mai puține apartamente. Datele ANCPI arată o scădere de 43 la sută pentru primele două luni din acest an, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Și în marile județe din țară s-au parafat mai puține tranzacții, dar cel mai mic minus se observă pentru Brașov, acolo unde scăderea este de doar 8 la sută, față de 42 la sută în Constanța sau 41 la sută în Cluj.

În județul Brașov s-au vândut anul acesta 1.328 de unități individuale, față de 1.444 în primele două luni din 2022. În Constanța s-au vândut 951 față de 1.637, iar în Cluj 1.005 față de 1.618 în ianuarie și februarie 2022.

În Timiș s-au vândut 1.105 locuințe, cu 40 la sută mai puține față de primele două luni ale anului trecut, iar în Iași scăderea a fost mai mică, de 26 la sută. Aici s-au parafat 762 de tranzacții cu unități individuale anul acesta.

Cum stă Buzăul

Ultimele date ANCPI arată că la Buzău se înregistrează o scădere semnificativă. Buzoienii nu mai sunt interesați să cumpere apartamente, motiv pentru care se remarcă o scădere masivă în primele două luni ale 2023, comparativ cu primele două luni ale anului 2022. Astfel, dacă în anul 2022, în primele două luni au fost parafate 203 tranzacții cu apartamente, în lunile ianuarie și februarie au fost vândute 138 de unități individuale.

Dacă ar fi să ne raportăm strict la primele două luni ale acestui an, datele ANCPI arată o creștere a unităților individuale vândute în februarie, comparativ cu ianuarie. În luna ianuarie au fost vândute 63 de aparatamente în Buzău, în timp ce în februarie numărul acestora a ajuns la 75.

Dacă numărul apartamentelor se află în scădere, terenurile agricole se vând în continuare în Buzău, fiind pe locul trei la nivel național, cu 632 astfel de terenuri vândute doar în luna februarie, în creștere față de ianuarie, când 435 de terenuri agricole au făcut obiectul actului de vânzare-cumpărare.

Prețul apartamentelor, în creștere continuă

Chiar dacă românii nu se mai înghesuie să cumpere apartamentele, prețurile acestora sunt într-o continuă creștere.

Prețul mediu cerut pe apartamentele din București în februarie a crescut cu 6,5 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, în vreme ce în marile orașe din țară creșterea a fost de 8,6 la sută, arată cea mai recentă analiză a platformei imobiliare Storia.ro

În luna februarie, românii au vizualizat cu 10 la sută mai puține pagini cu anunțuri imobiliare decât în luna ianuarie și au realizat cu 10 la sută mai puține contactări, o tendință previzibilă și totodată o consecință a faptului că luna februarie este o lună mai scurtă – media zilnică a vizitelor de pe platformă fiind, de fapt, cu 3 la sută mai mare comparativ cu luna anterioară, iar numărul mediu de contactări pe zi rămânând constant față de luna ianuarie, conform datelor Storia.ro. Durata de viață a anunțurilor active, care reflectă cât timp le este necesar proprietăților să fie prezente pe platformă înainte de a găsi cumpărător, a fost în scădere cu 8 la sută față de luna ianuarie.

Articole similare