Politic

Sunt șanse pentru o finală Ciolacu-Ciucă la prezidențiale?

Atât Partidul Social Democrat, cât și Partidul Național Liberal, au transmis în ultimele săptămâni că, în prezent, cele mai potrivite persoane pentru a candida din partea acestor formațiuni politice la alegerile prezidențiale din 2024 sunt președinții PSD, respectiv PNL, adică Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Analiștii sunt, însă, sceptici în ce privește o finală între cei doi.

Liberalii au fost cei mai vocali cu privire la o posibilă candidatură la alegerile prezidențiale din 2024 a președintelui partidului, Nicolae Ciucă. Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, declara, la jumătatea săptămânii trecute, că speră ca Nicolae Ciucă să rămână președintele partidului până la prezidențiale, iar apoi să candideze și să câștige din partea partidului: „Ne-am căutat în ultimii doi ani de zile lideri şi cred că am găsit un lider care va rămâne pe fotoliul de preşedinte al PNL până după alegerile prezidenţiale. Vedem după ce se întâmplă, dar sper eu ca preşedintele Ciucă să nu mai rămână la partid şi să candideze pentru Preşedinţia României şi să o şi câştige, asta trecând peste faptul că am încercat să fiu foarte directă și foarte tranșantă ca să omor orice scenariu care presupune turbulențe în interiorul PNL, pentru că ele nu există realmente”, a afirmat Gorghiu într-o
intervenție la Digi24. Un mesaj asemănător a fost transmis și de către purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe, care afirma, la jumătatea lunii ianuarie, că Nicolae Ciucă se pliază pe profilul de candidat la prezidențiale din partea partidului.

De cealaltă parte, deși inițial se vehicula ca social-democrații să-l susțină la prezidențiale pe secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană, direcția pare că s-a schimbat, iar favorit în prezent este Marcel Ciolacu. Acesta ar putea fi nominalizat din partea partidului, mai ales în contextul în care urmează să preia șefia Executivului, fiind în paralel și președintele PSD. Inclusiv voci din partid au ieșit în spațiul public pentru a-l arunca în cursă pe Ciolacu. Fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu afirma, la finele lunii noiembrie 2022, că în prezent Marcel Ciolacu este varianta potrivită de candidat al partidului pentru prezidențialele din 2024. Acesta a adăugat că liderul social-democraților are toate calitățile necesare pentru a fi candidatul partidului: „În momentul acesta, Marcel Ciolacu spune că nu va candida şi este sincer când spune că nu va candida, pentru că el spune că, în acest moment, un preşedinte al PSD-ului nu poate să câştige acel plus de care avea nevoie pentru ca să facă o majoritate. Eu cred că până ce vom găsi, să zicem, alte soluţii, sau dacă vom căuta alte soluţii, Marcel Ciolacu a început, şi prin ideea de toleranţă pe care o are, printr-un anumit tip de implicare diferit decât alţi preşedinţi din spaţiul politic, cred că în acest moment este candidatul nostru, în acest moment. El spune că vom face alegeri interne, că aceste alegeri interne o să stabilească mai bine, dar să vedem dacă vom avea alternative. Dar în acest moment el are, din perspectiva noastră, toate atributele”, preciza Dîncu.

Ce spun analiștii

Analistul politic Radu Delicote a explicat pentru Ziare.com că deocamdată partidele încă testează apele și o să aștepte până în ultimul moment pentru a face un anunț oficial: „Chiar dacă partidele încearcă să propună câte un nume, e devreme să vorbim, pentru că niciun partid și lider politic astăzi nu vrea să expună prea mult un potențial candidat care are șanse de câștig. Cu cât îl promovezi mai devreme, cu atât există riscul de erodare de imagine, sunt calcule sociologice. Astfel, niciun partid nu vrea să-și asume asta. De ce? Pentru că în continuare în România alegerile prezidențiale sunt «regina» tuturor scrutinelor electorale din perspectiva prezenței la vot pe care o creează”, a explicat politologul.

Acesta a notat mai departe că primii candidați oficiali vor apărea după alegerile europarlamentare. Până atunci, analistul estimează că în prima parte a lui 2024 vor fi aruncate diverse nume în „piața de testare sociologică calitativă”, și de-abia „din luna mai vom vedea cu adevărat, ori vom intui într-o proporție de 80-90 la sută potențialii candidați la prezidențiale”.

Întrebat dacă anunțul partidelor nu ar putea veni prea târziu, Delicote remarcă faptul că 2024 va fi un an întreg plin de campanii electorale: „Nu. În teoria de manual, e târziu. În practica anului 2024, ținând cont că avem atât de multe alegeri și că este vorba de un an cu foarte mare încărcătură emoțională la nivel de agenda populației, vom fi realmente în campanie continuă timp de 12 luni. Și atunci nu cred că este târziu. Suntem într-un context de încărcătură mare electorală, și atunci fiecare partid ar vrea să-și expună cât mai puțin cu putință candidatul care să câștige alegerile prezidențiale”, mai arată analistul citat de Ziare.com.

Cine ar avea avantajul în finală

Cu toate că de aproape 20 de ani PSD a pierdut toate finalele prezidențiale, în ciuda faptului că aproape mereu a plecat favorit, Radu Delicote arată că există numeroși factori care vor determina favoritul într-o ipotetică finală PSD – PNL. În primul rând, acesta precizează că depinde foarte mult de prezența la vot. „Vor reuși partidele să motiveze tot electoratul lor propriu și personal? Vor reuși partidele să motiveze alți votanți care de regulă nu votau cu PSD sau PNL în cazul nostru? Și depinde foarte mult de cine intră în turul doi. Pentru că până la urmă pot să fie candidați susținuți de PNL sau PSD într-o formulă de alianță mai mare. Deci nu trebuie să fie neapărat un candidat propriu-zis”, a conchis acesta.

PNL testează apele pentru un duet cu PSD

Un nou sondaj realizat de INSCOP care a fost dat publicității joia trecută a fost realizat la comanda PNL și verifică și modul în care văd românii o posibilă alianță electorală între PNL și PSD în 2024. Întrebați ce părere ar avea despre realizarea unei alianţe între PNL şi PSD la alegerile din 2024, aproape jumătate dintre votanţii formaţiunii liberale au răspuns că ar avea o părere destul de bună (43,7 la sută) sau foarte bună (7,1 la sută) despre o astfel de înţelegere. De cealaltă parte, aproape 60 la sută dintre votanţii PSD au spus că ar avea o părere destul de bună (45,2 la sută) sau foarte bună (12,9 la sută) despre o alianţă între cele două mari partide la alegerile din 2024.

În ce privește clasamentul partidelor în intenția de vot, acesta arată astfel:

  • PSD – 31,7 la sută
  • PNL – 22,3 la sută
  • AUR – 18,2 la sută
  • USR – 11,2 la sută
  • UDMR – 4,6 la sută
  • PMP – 2,9 la sută
  • PRO România – 2,4 la sută
  • Partidul SOS România (Diana Șoșoacă) –  1,5 la sută
  • Partidul Verde – 1,4 la sută
  • Alte partide – 3,9 la sută

 

Radu Delicote, cadru didactic asociat la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Senior Strategist@Smartlinlk Communication, este consultant internațional și analist. A fost implicat în numeroase campanii politice locale, naționale și internaționale, iar în prezent este analist de risc pentru numeroase companii.

În plus, este specializat pe traning de imagine și risc politic, instruind numeroși oameni politici, activiști sau membri ai societății civile în țară și în străinătate. A fost citat în presa internațională de către New York Times, AP/Washington Post, The Daily Courier, Business Review, AL Jazeera Balkans sau Telesur și în presa națională. În cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice, predă Sociologie Politică (curs și seminar) și Marketing Politic (seminar).

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker