ActualitateAdministrație

Apa meteorică, prilej de nemulțumiri printre buzoieni

O nouă nemulțumire a revenit în discuție, respectiv, problema apei meteorice, care a indignat o buzoiancă suficient de mult încât să-i ceară socoteală primarului Constantin Toma pentru volumul mare aferent lunii septembrie, cu care femeia s-a trezit pe factura de la Compania de Apă: „Apa meteorică în luna septembrie aproape un metru cub??!! Pe Spiru Haret, la Compania de Apă a plouat torențial, cumva? Nu e vreo sumă, e doar chestie de bun simț, crezându-se că toți sunt proști și nu sesizează hoția”.

Răspunsul a venit sub forma unui comunicat al Companiei de Apă Buzău, care a explicat metoda de calcul a cantității de apă meteorică, ce se determină prin înmulțirea cantității de apă meteorică,  comunicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafețele totale ale incintelor construite și neconstruite dovedite de fiecare utilizator și cu anumiți coeficienți de scurgere.

„În conformitate cu prevederile Regulamentului Serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, art.196:

  1. Cantitatea de apă meteorică preluată de rețeaua de canalizare (Qm) se determină prin înmulțirea cantității specifice de apă meteorică (K), comunicată de A.N.M. (Autoritatea Națională de Meteorologie) pentru luna anterioară prestării serviciului de evacuare apă meteorică, cu suprafețele totale (S), declarate de fiecare utilizator și cu coeficientul de scurgere (C), de 0,70 pentru persoane juridice (agenți economici, instituții publice, etc.) și pentru persoane fizice (inclusiv asociațiile de proprietari).
  2. În cadrul contractelor de furnizare se va utiliza următoarea formulă: Qm=KxSxC.

Facturile emise în luna octombrie pentru consumurile din luna septembrie, la poziția «serviciul evacuare apă meteo» au luat în calcul k=0,0693 mc/mp (comunicat oficial de ANM pentru municipiul Buzău), coeficient care se înmulțește cu suprafața declarată de utilizator în contract și cu coeficientul de scurgere=0,7. Dacă ne furnizați codul de client, putem oferi un calcul concret pentru locul de consum”, au transmis reprezentanții Companiei de Apă.

Apele meteorice sau pluviale sunt cele care provin din precipitații atmosferice (din ploi sau din topirea zăpezii de pe acoperișuri, terase, platforme industriale și/sau curți interioare) și care ajung în canalizarea orașului, urmând aceleași procese de tratare și generând costuri, ca și apele uzate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker