ActualitateCultură

FOTO | Buzoienii, invitați în premieră la un târg de carte

Joi s-a deschis oficial primul târg de carte din Buzău, în spațiul amenajat în fosta clădire a Spitalului Brătianu din Bulevardul Bălcescu.  Este vorba despre Târgul de Carte Gaudeamus care va fi  deschis până duminică, accesul fiind liber de la ora 10.00 și până la ora 19.00, iar pe 23 octombrie, în ultima zi, de la ora 10.00 la ora 18.00.

Deschiderea oficială a fost făcută de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, în prezența directorului Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache, a managerul Radio România Actualități, Dan Preda, a coordonatorului  echipei de organizare a târgului,  Connie Chifor și a unui public numeros pentru acea oră a zilei. La târg a sosit și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, care a discutat cu organizatorii, a trecut pe la standuri și a plecat bineînțeles  cu câteva cărți. A fost prima vizită a ministrului de la redeschiderea spațiului în care a funcționat Spitalul Brătianu, care coincide, de altfel, și cu primul eveniment desfășurat aici.  Devenit acum  cultural al județului, spațiul, spune ministrul „este pregătit să găzduiască multe evenimente frumoase culturale”, așa cum este cel de acum.

La rândul său, președinte CJ îi îndeamnă pe buzoieni să vină aici, la  târg. „Eu sper ca mulți buzoieni să vină aici să savureze cartea de la beletristică până la lucrări științifice, la lucrări pentru copii. Să plecăm mai bogați de aici. Cea mai importantă bogăție nu este cea materială,  este bogăția spirituală”, a spus președintele Petre Emanoil Neagu, care  și-a exprimat intenția de a reveni la târg împreună cu nepotul său aflat în clasa a V-a.

Care este oferta de carte

În aceste patru zile,  clădirea fostului Spital Brătianu, în prezent  Centru Cultural, va găzdui acest târg de carte cu peste 2.000 de titluri de la 25 de edituri, care au venit cu oferte în care prețul cărților a fost scăzut și cu până la 40%. Cărțile de la standuri acoperă toate domeniile, oferta acestei ediții de debut fiind generoasă atât pentru copii, cât și pentru adulți, ea incluzând. volume publicate de 25 dintre cele mai prestigioase edituri din țară , cu scriitori consacrați, dar  și debutanți, cele mai recente apariții editoriale, bestseller-uri, pachete promoționale.

„Ediția de debut a Târgului de carte Gaudeamus  Radio România găzduiește 16 standuri, dar cu o ofertă mult mai generoasă decât pare la prima vedere. Peste 25 de edituri se pot regăsi ca titluri la standurile prezente aici, iar cartea, credem noi,  este pentru toate vârstele și pentru toate gusturile, de la carte științifică, până la beletristică și foarte multă carte pentru copii.  Am văzut mulți oameni cu sacoșele pe care noi le urmărim ca reper apropo de vânzări. Au fost mulți copii în prima parte a zilei, dar abia s-a deschis evenimentul. Suntem optimiști după modul în care a început pentru week-end”, spune Connie Chifor.

Târgul a fost realizat la Buzău  din dorința autorităților și instituțiilor de cultură județene, dar el s-a pliat și pe cererea câtorva edituri care au dorit să facă ofertă de carte și la Buzău. „Unii dintre ei ne-au recomandat să ne orientăm către Buzău, iar deschiderea încă de la primele demersuri ale Consiliului Județean Buzău ne-a convins să mergem pe această cale. Editurile  Art și Polirom sunt printre editurile care ne-au susținut și au spus că merită să facem o încercare. Din când văd până acum cred că efortul le-a fost răsplătit”, a precizat coordonatorul echipei de organizare, Connie Chifor.

Târgul de carte, în fostul Spital Brătianu

Spațiul în care se desfășoară târgul este unul generos, cu o suprafață de peste 200 de mp. Despre acest spațiu, directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache, care are și calitatea de președinte de onoare al târgului de carte, a spus în deschiderea oficială: „Clădirea în care ne aflăm astăzi a început să se ridice la începutul secolului al XIX-lea și timp de aproape 100 de ani  a fost centru de vindecare trupească pentru buzoieni. Astăzi, după un amplu proces de reabilitare, restaurare a imobilului și a  ceea ce se întâmplă în jurul său, totul coordonat de Consiliul Județean Buzău, a devenit un centru de vindecare spirituală, un centru de vindecare sufletească.

Fostul spital va deveni centru muzeal. Cum ar fi putut să se deschidă mai bine publicului buzoian decât cu cel mai mare târg de carte organizat vreodată în Buzău și cu siguranță cel  mai mare târg de carte cunoscut în România. Sunt instituții de calibru implicate în această organizare, și acest lucru oferă și mai mare greutate momentului. Eu sunt convins că buzoienii care vor veni la acest târg vor primi momentul așa cum se cuvine. Radio România și Consiliul Județean oferă buzoienilor posibilitatea de a achiziționa carte de o reală valoare, carte reeditată care are căutare și până în momentul acesta”.

La rândul său, președintele Consiliului Județean spune că au fost întrunite mai multe condiții , pornind de la reabilitarea clădirii, pentru realizarea acestui eveniment, despre care consideră că va fi semnificativ pentru buzoieni.  „Cred că va însemna ceva acest eveniment pentru locuitorii  din municipiu și din județul Buzău. S-a îmbinat aici o poveste. Consiliul Județean a reușit să reabiliteze această clădire pentru a o reda buzoienilor, iar Radio România a venit în întâmpinarea noastră – și nu cred că este o coincidență , este un dar de la Dumnezeu -,  să putem să redăm viața  acestui spațiu, pentru că de astăzi aici vor exista evenimente, se va face educație și cultură. Mă bucur că s-au început evenimentele cu Târgul de carte Gaudeamus, patronat de cel mai important post de radio din România; Centrul Muzeal <Brătianu>  este un spațiu care va reda zâmbetul cetățenilor care îi vor trece pragul pentru că mulți își vor aminti  cărțile din  copilăriei. Târgul a fost făcut cu gândul la copii. Mulțumesc Inspectoratului Școlar. Am văzut mulți copii care au trecut pragul astăzi și multe cadre didactice. Un popor care nu este educat și care nu are grijă de noua generație, nu are viitor. Am văzut mulți tineri și vom avea viitor. Fără să contest meritele Internetului, pot spune că sunt mulți tineri care vor redescoperi gustul cititului pe hârtie”, a afirmat Petre Emanoil Neagu.

Evenimente conexe la târgul de carte

Pa lângă târgul de carte, buzoienii vor avea parte de multe evenimente conexe. Organizatorii au  pregătit și de concursuri cu premii în cărți, adresate vizitatorilor târgului.

Radio România și Rotary Club Buzău sunt cei care îi invită pe buzoieni la concurs. Premiile, constând în 15 vouchere de câte 100 de lei, destinate exclusiv achiziției de carte de la Târgul Gaudeamus Radio România – ediția Buzău 2022 – sunt oferite de Rotary Club Buzău. Prima rundă a concursului a avut loc joi seară, începând cu ora 21.00. Participanții trebuie să răspundă  la „întrebarea Rotary” în decurs de o oră de la postare. Stabilirea câștigătorului fiecărei runde de concurs se va face prin tragere la sorți, iar premiile nu pot fi cumulate. Premiile se vor ridica de la secretariatul din incinta târgului.

De asemenea, în cadrul târgului de carte se va desfășura și proiectul  „Invitați de nota 10: Olimpicii României”, prin care Radio România, cu sprijinul partenerilor recompensează performanțele elevilor premiați la concursuri internaționale; premiul acordat în cadrul acestei ediții va fi oferit de Biroul Notarial Vasile Victor și Asociații, din Buzău.

„Mulțumesc Radio România care s-a gândit să premieze și excelența. Mă refer la olimpicii noștri. E un semen de recunoștință. Ușor, ușor scara valorilor va intra în normalitate și în societatea noastră. Premiile vor fi în cărți, obiecte pentru școală. Vor fi și concursuri. Aici nu este o librărie. Vor fi povești, vor fi lucruri interactive, spectacole de la Liceul de Artă. Aici se face cultură. Sunt multe surprize, de aceea președintele de onoare este directorul Muzeului Județean. Vor fi multe lucruri interactive”, a precizat președintele Consiliului Județean.

Va fi și o  campanie de donații de carte, denumită „Cărțile se întorc acasă”, prin intermediul căreia volumele donate de participanți și vizitatori cu prilejul târgului ajung în biblioteci subfinanțate din punctul de vedere al achizițiilor de carte.

Tot în prima zi  Târgului de Carte Gaudeamus Radio România din Buzău a avut loc și lansarea romanului ,,Cetatea”, semnat Bogdan Alecu. Evenimentul a fost moderat de Marius Negoiță și Simona Șerban. Romanul ,,Cetatea” a primit Premiul pentru Cartea de Debut 2021 din partea Uniunii Scriitorilor din România. Prezentarea volumului și întâlnirea cu scriitorul vor avea loc în incinta târgului, la Centrul Muzeal „I. C. Brătianu”.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker