Economic

Amenzi pentru angajații care prestează muncă nedeclarată

În luna octombrie, Ins­pectoratul Teritorial de Muncă a continuat controalele în vederea ­veri­ficării modului în care angajații respectă prevederile legislației în vigoare în domeniul relațiilor de mun­că. Astfel, inspectorii ITM Buzău au efectuat 88 de controale la agenți economici din Buzău pe toată perioada lunii octombrie. În urma controalelor, zece angajatori au fost sancțio­­nați și au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale. Concret, este vorba despre patru amenzi contraven­ționale în cuantum de 81.500 lei și șapte avertismente. Mai mult, inspectorii au dispus și 174 de măsuri cu termene precise de rea­lizare pentru remedierea neconformităților constatate de inspectorii de muncă.

Ca de fiecare dată, munca nedeclarată nu a fost lipsită de pe piața muncii nici în luna octombrie. Chiar dacă inspectorii ITM au sancționat de fiecare dată angajatorii, munca nedeclarată este un fenomen pe piața buzoiană. Prin urmare, inspectorii au des­coperit cinci angajatori care nu aveau contracte de muncă încheiate la timp pentru angajați, motiv pentru care au fost sancționați de către reprezentanții ITM Buzău, prin aplicare de amenzi și avertismente. Nu doar angajatorii au fost amendați, ci și angajații care au fost depistați că lucrau la negru. În urma controalelor, în luna octombrie, au fost descoperite șase persoane care lucrau la negru. Astfel, inspectorii au aplicat trei amenzi în cuantum de 80.000 de lei.

,,Stabilirea sancțiunilor s-a realizat ținând cont de circumstanțele personale ale angajatorilor conform art. 21(3) din O.G. nr. 2/2001 aprobată cu modificări prin Legea nr. 180/ 2002. S-au dispus măsuri obligatorii de transmitere a raporturilor de muncă în ­re­gistrul general de evidența salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii acti­vității, precum și măsuri specifice aspectelor constatate în ceea ce privește munca nedeclarată”, se precizează în comu­nicatul de presă al ITM Buzău.

Cele mai des întâlnite deficiențe au fost neîn­cheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă anterior începerii activității, neîntocmirea actelor de încetare a ra­poartelor de muncă, neplata drepturilor salariale, neacordare concediu odihnă, necompensarea acestuia la încetarea raporturilor de muncă. Inspectoratul ­Te­ritoral de Muncă Buzău anunță că astfel de controale vor avea loc până la sfârșitul anului, fiind o campanie de control a angajatorilor din județul Buzău în vederea reducerii incidenței muncii nedeclarate și subdeclarate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare