Economic

Amenzi de peste 150.000 lei aplicate luna trecută de inspectorii de muncă

Inspectorii de muncă buzoieni au aplicat în luna martie amenzi de peste 150.000 de lei, din care 120.000 lei pentru încadrarea în muncă a unor persoane fără forme legale, iar un angajator a fost sancţionat pentru că ar fi împiedicat autorităţile să desfăşoare un control. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), pe parcursul lunii martie au fost înregistrate 19 reclamaţii în domeniul relaţiilor de muncă, aspecte referitoare la neacordarea drepturilor băneşti, nereguli privind timpul de muncă şi de odihnă sau cazuri de muncă nedeclarată.

„ITM a efectuat acţiuni de control în luna martie 2024 având ca obiectiv verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legislaţiei în vigoare în domeniul relaţiilor la muncă: 124 controale la agenţi economici, au fost sancţionaţi 25 de angajatori şi s-au aplicat 22 amenzi contravenţionale în cuatum de 157.700 lei şi 13 avertismente. Inspectorii de muncă au sancţionat contravenţional un angajator pentru împiedicarea exercitării controlului la un punct de lucru al acestuia. S-au dispus 294 măsuri cu termene pentru remedierea neconformităţilor”, a transmis ITM Buzău, conform „Agerpres”.

Cele mai mari sancţiuni au fost aplicate de către inspectorii ITM unor angajatori care au încadrat personal fără contact individual de muncă: „Au fost identificaţi patru angajatori care nu au încheiat cel târziu în ziua începerii activităţii în formă scrisă contract individual de muncă, prin consimţământul părţilor, pentru șaase persoane primite la muncă în domeniile creşterea animalelor, comerţ şi construcţii. Faptele angajatorilor, definite drept muncă nedeclarată, au fost sancţionate de inspectorii de muncă prin aplicarea de amenzi în cuantum de 120.000 lei. S-au dispus măsuri obligatorii de transmitere a raporturilor de muncă, respectiv a elementelor contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţa salariaţilor”, informează sursa citată.

Articole similare