Economic

Avicola cere pace Consiliului Concurenței

În urma investigației demarate de Consiliul Concurenței pe piața producției și comercializării cărnii de pasăre din România, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) și-a luat anumite angajamente ce vizează în principal fluxul de informații. Autoritatea de concurență suspiciona că unii jucători din piața de profil ar fi intenționat să limiteze livrările de carne de pasăre, ceea ce ar fi putut restrânge concurența pe piața din România.

Consiliul Concurenței supune dezbaterii publice angajamentele propuse de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) și de mai multe companii pentru a înlătura îngrijorările concurențiale identificate care au condus la declanșarea investigației pe piața producției și/sau comercializării cărnii de pasăre din România, anunță instituția. După ce analizează observațiile primite, Consiliul Concurenței poate solicita modificarea propunerii de angajamente și/sau poate decide acceptarea sau respingerea angajamentelor.

Investigația vizează comportamentul producătorilor și/sau comercianților de carne de pasăre, precum și al asociației din care aceștia fac parte, care ar fi participat la schimburi de informații sensibile, în cadrul unor întâlniri ale structurii asociative, iar companiile ar fi intenționat să limiteze livrările de carne de pasăre, ceea ce ar fi putut restrânge concurența pe piața din România.

Angajamentele propuse de UCPR și companiile investigate se referă, în special, la anonimizarea și agregarea informațiilor care pot circula în cadrul asociației, prin implementarea unui sistem de tip black box, care va primi și centraliza informațiile transmise de companii. În plus, companiile investigate au propus implementarea unor proceduri interne privind fluxurile de informații atât interne, cât și externe, și a unor programe de conformitate cu legislația în domeniul concurenței. Astfel, UCPR se angajează să își modifice statul de funcționare, urmând să prelucreze și să disemineze doar informații agregate despre evoluția pieței cărnii de pasăre. De asemenea, va disemina buletine informative către terți și le va publica pe pagina proprie de internet.

Amintim că părțile implicate în investigație sunt Transavia SA, Ave Impex SRL, Vis Agri SRL, Safir SRL, Avi-Top SA, Avicola Buzău SA, Avicola Dragoș Vodă SA, Avicod SA, Agricola Internațional Bacău SA, Agrisol International RO SRL și Uniunea Crescătorilor de Păsări din România.

Articole similare