OpiniiSoroca

Alegerile de la Hânceşti ca o piatră de încercare pentru dreapta moldovenească

Chiar dacă până la alegerile prezidenţiale mai sunt vreo opt-nouă luni, noi, acei care nu suntem indiferenţi faţă de fenomenul politic şi de matrapaz­lâcurile politicienilor, avem motive destule pentru a ne pune întrebări şi a ne face griji referitor la rezultatele posibile ale scrutinului. Or, ceea ce se întâmplă pe partea dreaptă a politicii moldoveneşti nu se încadrează în limitele bunului-simţ, iar comportamentul unor lideri de opinie lasă de dorit, ca să nu-l etichetez iresponsabil şi bădărănesc. În loc să se consolideze în faţa pericolului iminent de „dodonizare” a Republicii Moldova, mahării de pe malul Bâcului se dau în spectacol şi, de bună voie şi nesiliţi de nimeni, îşi taie creanga de sub picioare. Nici crearea Mişcării Politice UNIREA şi nici tandemul Octavian Ţâcu-Vlad Ţurcanu, încropit „de urgenţă” nu pentru ceva, dar împotriva cuiva, mai degrabă, nu insuflă mari speranţe, ba dimpotrivă.

Alegerile pe circumscripţia electorală Hânceşti (după ce Alexandru Botnari a preferat funcţia de primar în detrimentul celei de parlamentar) sunt un exemplu elocvent de distrugere şi de distorsionare a flancului drept, o mostră crasă de egoism şi de imaturitate politică şi civică. Când toată lumea aştepta că forţele profund demo­cratice şi proeuropene se vor consolida pentru a da riposta cuvenită partidelor revanşarde de pe stânga, „ai noştri” şi-au pus efectiv poalele în cap şi, cu multă vreme până la alegerile prezidenţiale au pus cruce pe perspectivele de revenire în albia normală, ce ar însemna revenirea la putere a formaţiunilor politice de orientare europeană. De altfel, printre cei nouă candidaţi înregistraţi pe această circumscripţie sunt (şi) persoane demne de votul oamenilor, dar… nu dea Domnul să fii în pielea alegătorului hânceştean – cum naiba, de exemplu, să alegi între Dorin Chirtoacă (candidatul Mişcării Politice UNIREA), Olesea Stamate (PAS) şi Grigore Cobzac (independent, ex-deputat PLDM, care în alegerile din februarie anul trecut a luat un scor bun – 8.392 de voturi faţă de 11.891 de voturi luate de Botnari)? Ce să facă şi cum să procedeze alegătorul, dacă este impus să aleagă dintre… cei mai buni pe cel mai bun? Cine este acest „cel mai bun” şi cum să-l depistezi, ca pe urmă să nu-ţi pară rău de alegerea făcută?

Oricât ar fi de dureros să recunoaştem, dar anume alegerile din 15 martie pot face ca din Blocul ACUM să se aleagă doar praful şi pulberea. Cele două componente nu au găsit un candidat comun care să îi reprezinte – PAS a fost împotriva lui Grigore Cobzac, iar PPDA a declarat că nu o va vota pe Olesea Stamate şi că va chema toată suflarea ­de­mocratică de la Hânceşti să voteze un candidat neafiliat politic (adică, pe Cobzac). Şi mai a naibii este situaţia din sânul PAS, organizaţia orăşenească Hânceşti ­declarând că nu o vor vota pe… Stamate (!!!). La rândul său, Andrei Năstase nu a ezitat să toarne şi el niţică benzină pe foc, ne-a vorbit zilele acestea despre egoismul politic al partidelor de centru-dreapta, despre faptul că PPDA nu mai poate să-şi permită sacrificiul politic unilateral, dând de înţeles că nu o va mai susţine pe doamna Sandu la scrutinul din toamnă, dar şi despre intenţia PPDA de a merge în alegerile prezidenţiale cu propriul candidat. Adică, Năstase îşi muşcă coatele că în 2016 nu a candidat personal în alegeri, oferind tot sprijinul doamnei Sandu. Ce-i drept, unii analişti politici mai cu cerul gurii negru sunt de părere că sprijinul lui Năstase în acea toamnă de pomină a atârnat ca un talaghir la gâtul doamnei Sandu, asta însemnând că fără Năstase scorul Maiei Sandu ar fi fost mai bun.

În fine, disputa ­„se­colului” – cine este mai bun şi mai cu vino-ncoace: Maia Sandu ori Andrei Năstase? – ar fi putut fi rezolvată mult mai degrabă decât la toamnă (când, după toate probabilităţile, ambii se vor arunca în lupta fratricidă, spre deliciul lui Dodon şi al Kremlinului), iar această şansă s-ar fi numit „alegerile pentru un loc în parlament pe circumscripţia Hânceşti”. Ce am în vedere? Am în vedere că, în pofida rezultatelor prezentate de sondajele de opinie şi că dat fiind faptul că şi Sandu, şi Năstase au „cam rămas pe drumuri” (nu mai deţin funcţii în stat), ar fi fost bine ca ambii să participe în alegerile de la Hânceşti şi să vadă toată lumea cine şi cât costă. Învingătorul dintre ei ar fi fost normal să meargă şi la prezidenţiale. Şi dacă acest lucru nu s-a întâmplat, şansele lor pentru la toamnă sunt scrise cu fuiorul pe apă…

Victor COBĂSNEANU este redactorul-şef al săptămânalului
OBSERVATORUL DE NORD din Soroca

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker