Cultură

Al șaptelea volum al Ramonei Muller: „Cealaltă ființă a mea”

Scriitoarea buzoiană Ramona Müller se prezintă în fața confraților de condei și a cititorilor cu un nou volum. Este al șaptelea volum al său pe care l-a intitulat „Cealaltă ființă a mea”, și care a văzut lumina tiparului  la editura Tracus Arte. Apariția sa a fost semnalată în revista de cultură a Uniunii Scriitorilor, „Luceafărul de dimineață”, nr. 7. de către Horia Gârbea, poet, prozator, dramaturg, eseist și preşedinte al Filialei Bucureşti-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România.

Scrierile Ramonei Muller sunt rupte parcă din viața sa, care nu este deloc monotonă, despre care  ea însăși dă mărturie: „Viața înseamnă iubire. Iubirea înseamnă Dumnezeu și oameni. Oamenii înseamnă sufletul meu pereche, copiii mei, elevii mei, prietenii și toate persoanele dragi pe care le cunosc și pe care le voi cunoaște”, sunt cuceritoare. Această pasiune pentru scris, care se completează cu celelalte preocupări din viața sa, este surprinsă și de Horia Gârbea în cronica de întâmpinare a acestui nou volum,  unde consemnează:  „A șaptea carte a Ramonei Müller nu ne face să uităm de alte preocupări ale autoarei. Ea se cațără pe munți, explorează ținuturi exotice sau doar necunoscute de masa turiștilor și își relatează experiențele insolite în cronici de călătorie foarte interesante. Și unele poeme evocă dansurile băștinașilor sau eresurile unor populații frecventate rar de civilizație. O bătrână doarme «la poalele muntelui» și crede că «de atunci visele ei au ochii verzi». Lungul poem «Mama Geea și Omul» este un tratat de antropologie lirică. Nu lipsesc nici poemele lapidare, unele de doar două versuri. Ramona Müller știe să cultive enunțul scurt și straniu: <aștept nerăbdătoare/ să ningă/ pentru a fi aleasă mireasa orbilor>. Al treilea vers bulversează așteptările cititorilor, căci se pot găsi multe motive raționale pentru așteptarea ninsorii, acesta fiind însă cu totul insolit. Ramona Müller scrie tot mai bine și mai convingător.”

Despre Ramona Muller

Ramona Müller, născută în 1970, în Buzău, a absolvit Facultatea de Geografie, Universitatea București. A publicat volumele: „Absolutul dual”, Editura Singur, 2016, poezie; „Omega femina”, Editura Singur, 2017, poezie; „Dumnezeu în vocativ”, Editura Libris Editorial, 2018, poezie; „Ursită drumului”, Editura ePublishers, 2019, proză; „Muntele din noi”, Editura Neuma, 2020, proză; „Atacă şi fugi” (Confesiunile păpuşii voodoo), Editura Neuma, 2020, poezie; „Numele meu este altul”, Editura Creator, 2021, poezie; „Profa dintre păpădii și cactuși”/ La prof entre des pissenlits/ Die Lehrerin zwischen Löwenzahn und Kakteen, Editura Neuma, 2022, poezie – antologie română-franceză-germană.

Articole similare