Economic

Air Liquide închide fabrica din Buzău

Gigantul francez Air Liquide, al doilea cel mai mare producător de gaze industriale din lume, cu afaceri anuale de peste 20 de miliarde de euro, pregătește construcția unei noi fabrici de îmbuteliere pentru gaze industriale în Chitila, care o va înlocui pe cea din Buzău, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Anul trecut, Air Liquide a cumpărat un teren de circa 10.000 de metri pătrați în Chitila, lângă fabrica de carne Integra și în spatele centrului logistic Chitila Logistics Hub dezvoltat în 2020 de Globalworth.

Pe acest teren, compania cu capital francez pregătește construcția unui centru de umplere de tip FloxFill pentru tuburi cu argon, azot, oxigen și dioxid de carbon. Fabrica ar urma să devină operațională la începutul anului viitor. Fabrica din Chitila o va înlocui pe cea din Buzău (din incinta Lincoln Electric), unde se îmbuteliază tot tuburi de gaze și care urmează să fie închisă ulterior, a declarat, pentru Profit.ro, Thierry Ollivero, directorul general al Air Liquide România.

Planul companiei prevede construcția unei hale de producție și depozitare cu o suprafață de 1.435 de metri pătrați unde se va îmbutelia argon, azot, oxigen și amestecuri de aceste gaze la presiunea de 200 sau 300 de bari și dioxid de carbon la presiunea de 70 de bari. În dezvoltarea fabricii sunt implicați și angajați ai Air Liquide din Turcia și Germania. Pe teren sunt organizate două zone pentru viitoare extinderi, în suprafață totală de 590 de metri pătrați. Ollivero spune că planul de extindere ar putea fi pus în aplicare după 2025.

El mai spune că Air Liquide România explorează continuu oportunități de creștere. „Cu toate acestea, detaliile privind investițiile viitoare sunt confidențiale și vor fi dezvăluite în timp util“, a menționat Ollivero. Investiția în fabrica din Chitila este estimată la 4,9 milioane de euro. Air Liquide România, pentru care lucrează 82 de angajați, are 4 fabrici și 25 de locații și puncte de distribuție în România. Are o fabrică de separare a aerului în Călărași, una de acetilenă în Brăila și câte una de îmbuteliere tuburi în Buzău și Cluj. În ultimii ani, compania a investit circa 10 milioane de euro în instalații industriale. Până acum, a îmbuteliat în România peste 2 milioane de tuburi de gaze.

Francezii sunt prezenți la nivel local și cu subsidiara lor VitalAire, care furnizează dispozitive și servicii medicale la domiciliu și pentru care lucrează 85 de angajați. Air Liquide România și Air Liquide Vitalaire Romania au raportat anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 32,7 milioane euro și un profit net total de 3,4 milioane euro. Pentru Air Liquide România, care generează peste 70 la sută din afacerile locale ale grupului, 2022 a fost cel mai bun an din istoria de 24 de ani de pe piața locală.

Cu peste 66.400 de angajați în 75 de țări, Air Liquide deservește mai mult de 3,8 milioane de clienți și pacienți. În topul celor mai mari producători de gaze industriale, francezii sunt întrecuți doar de grupul german Linde. Peste 35 la sută din acțiunile Air Liquide sunt deținute de aproape 750.000 de persoane fizice, iar restul de investitori instituționali, printre care cei mai mari sunt fondul suveran de investiții al Norvegiei, fondul danez Nordea și BlackRock.

Articole similare