Economic

Agrana, explicații legate de țeapa dulce cu Coroniță de Buzău

Anul 2022 s-a încheiat cum nu se putea mai prost pentru singura fabrica din România care mai produce zahăr, res­pectiv Agrana. După ce România nu a fost admisă în Spațiul Schengen din cauza opoziției Austriei, mai multe acuzații au vizat compania de zahăr, cea mai importantă fiind aceea că Agrana punea pe piață zahăr din trestie de zahăr, nu din sfeclă de zahăr.

Compania a venit și cu un prim răspuns în acest caz, oferit pentru Adevărul, în care spune că „există pe piață multe produse prezentate sau sugerate în mod fals ca fiind românești”. Cât despre informația conform căreia zahărul produs din sfecla românească este exportat în Austria, reprezentanții Agrana susțin că „informațiile din media că zahărul din sfecla românească este exportat în Austria pentru piețe mai profitabile este fără sens din punct de vedere economic datorită costurilor cu transportul (…) O simplă constatare a statisticilor privind exportul de zahăr alb din România către țări UE lămurește pe deplin această falsă informație. Livrările de zahăr din România fiind în cvasitotalitate destinate piețelor din Bulgaria și Ungaria”, motivează compania Agrana.

Compania arată că „din punct de vedere al calității și conținutului produsului, nu există nicio diferență între zahărul produs din sfeclă și cel produs din trestie. (…) Toate loturile de marfă ale AGRANA sunt analizate pentru conformare cu specificația, toate fabricile AGRANA fiind auditate conform celor mai înalte standarde FSS, HACCP și ISO (…) În ciuda folclorului, zahărul alb nu diferă ca utilizare de materia primă utilizată (sfeclă sau trestie) și are aceleași efecte de îndulcire, conservare și conferire de consistență”. Mai mult decât atât, compania susține că „în ciuda faptului că singura fabrică care produce zahăr românesc, din sfeclă de zahăr românească, este fabrica AGRANA din Roman, vă informăm că există pe piață, destul de vizibil, multe produse prezentate sau sugerate în mod fals ca fiind românești”.

Dar acestea nu sunt singurele acuzații aduse companiei de zahăr. Surse „Gândul” precizează că există un alt mare semn de întrebare referitor la profitul raportat de Agrana România, un an fiind „pe plus”, unul „pe minus”. O astfel de abordare este explicată prin faptul că Agrana nu ar vrea să plătească taxe și impozite statului român, profitul fiind încasat – prin intermediul unui trader „care este tot compania lor” – tot în Austria. Despre acestea, fabrica buzoiană susține că este „listată la Bursa din Viena și toți afiliații săi sunt auditați și respectă absolut toate regulile de transparență impuse de acest statut”.

Reamintim că  în luna decembrie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a amendat fabrica de zahăr Agrana din Buzău cu suma de 50.000 de lei. Comisarii instituției susțin că fabrica ar induce în eroare consumatorii în privința naturii ingredientelor și  produselor folosite.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker