Politic

Romașcanu: Ministerul Culturii vrea să cumpere Cumințenia Pământului

Ministerul Culturii vrea să reia discuțiile privind o eventuală cumpărare a sculpturii Cumințenia Pământului, de Constantin Brâncuși, spune ministrul Lucian Romașcanu. Avocatul proprietarilor operei de artă așteaptă, însă, o ofertă care să corespundă cu evaluarea reală a lucrării. O astfel de ofertă nu a fost făcută de către statul român. Mai mult, în lipsa exercitării dreptului de preemțiune, Guvernul ar bloca o eventuală vânzare a Cumințeniei Pământului, a spus la Europa FM avocatul proprietarilor.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, spune că, până la o posibilă cumpărare a Cumințeniei Pământului, își dorește ca opera să fie din nou expusă la Muzeul Național de Artă. „Noi vrem (să o cumpărăm, n.r.), mai rămâne să vrea și proprietarii. Dacă cumva va exista și dorința lor de a relua discuțiile despre o posibilă vânzare a acestei opere a lui Brâncuși, să vedem care este cea mai bună cale. Noi avem o evaluare la Ministerul Culturii, undeva la 5 milioane de euro”, a spus Romașcanu la Europa FM.

De cealaltă parte, avocatul proprietarilor, Bogdan Grabowski, spune că suma e de neacceptat: „În 2015 guvernul Ponta a oferi o sumă derizorie în opinia proprietarilor, 5 milioane de euro, sumă care nu a fost acceptată. În 2016 se ajunsese la un acord pe o sumă de 11 milioane. În 2016-2017 s-au organizat niște licitații în străinătate cu opere ale lui Constantin Brâncuși, prețul de vânzare al acelor opere a fost undeva către 70 de milioane de dolari, deci astăzi un preț de 11 milioane de euro este un preț derizoriu. Statul român, dacă ar oferi acest preț sau o sumă mai mică, s-ar face de râs și ar însemna că-l desconsideră pe Constantin Brâncuși”.

În opinia avocatului Bogdan Grabowski statul, de fapt, îi împiedică pe proprietari să vândă lucrarea. Aceștia nu o pot înstrăina atâta timp cât Ministerul Culturii nu își exprimă clar opțiunea privind cumpărarea sau nu a sculpturii, prin exercitarea sau renunțarea la dreptul de preemțiune. Proprietarii așteaptă o ofertă realistă și sunt deschiși unei discuții, doar că ministerul nu are în acest moment bani în buget pentru o asemenea achiziție, iar subscripția publică s-a dovedit un eșec.

Luată abuziv de comuniști

Cumințenia pământului a fost realizată în 1907 de Constantin Brâncuși, și este clasată în categoria „Tezaur” a Patrimoniului cultural Național. Sculptura prezintă o femeie concentrată asupra ei înseși, sugerând o filosofie a lui Brâncuși de sorginte anterioară creștinismului. A fost expusă inițial în 1910 la Muzeul Național de Artă al României, stârnind reacții contradictorii, dar în cele din urmă a fost acceptată. Statuia este realizată din calcar crinoidal prin cioplire și are dimensiunile 56,5 cm x 26,1 cm x 16,7 cm lungime. Lucrarea reprezintă o mică făptură dezbrăcată care stă așezată cu genunchii strânși și cu brațele împreunate sub sâni.

De-a lungul existenței, opera a avut doi proprietari: inginerul Gheorghe Romașcu, un bun prieten al lui Brâncuși, care i-a vândut în 1910 statuia pentru suma de 1.500 lei prin intermediul lui Gheorghe Petrașcu. În perioada comunistă, statul român a luat în 1957 în mod abuziv Cumințenia Pământului, pe care a expus-o timp de 50 de ani la Muzeul Național de Artă al României. În 2012, în urma unui proces lung, opera a fost retrocedată moștenitorilor lui Romașcu.

Campania „Brâncuși e al meu”, un eșec

În 2014, „Cumințenia Pământului” a fost prezentată în cadrul expoziției private dedicate avangardei românești „Showcasing Romanian Avant-garde Art, from Private Collections, on exclusive display”, organizată de către Artmark la București, cu prilejul vizitei a aproximativ 20 de importanți colecționari din Marea Britanie, Franța, Rusia, Norvegia, Germania. Sculptura era evaluată la circa 20 milioane de euro în 2014. Opera face parte dintr-o colecție bucureșteană privată, dar a fost scoasă la vânzare, Ministerul Culturii fiind invitat să își exercite dreptul de preemțiune. După prima rundă de negocieri, Ministrul Culturii de la acea dată, Keleman Hunor, nu a înaintat nicio ofertă. Există încă șase cumpărători dispuși să achiziționeze sculptura dacă guvernul român decide să nu o cumpere.

Guvernul României și Ministerul Culturii au lansat oficial în luna mai a anului 2016 campania „Brâncuși e al meu”, campanie de susținere a subscripției naționale pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului”. Campania desfășurată până la data de 30 septembrie 2016 a pus la dispoziție un site dedicat și a avut ca scop atragerea contribuțiilor românilor interesați de recuperarea patrimoniului național, achiziția operei realizându-se printr-un efort conjugat al statului român și al cetățenilor: suma de 5 milioane de euro alocată de guvern și o sumă de 6 milioane de euro necesară a fi colectată cu ajutorul contribuțiilor voluntare ale persoanelor private și juridice. Până la încheierea campaniei, în data de 30 septembrie, suma totală strânsă din donații a fost în valoare de 1.273.668 euro.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker