Administrație

Aeroportul civil de la Boboc, încă în cărți

Ideea unui aeroport civil la Boboc, acolo unde se află Baza Aeriană Boboc/Şcoala de Instruire Interarme a Forţelor Aeriene, nu a fost uitată de către primarul Constantin Toma, care a declarat că se gândește destul de intens la acest proiect, aflându-se în prezent în discuții cu responsabilii de la București.

Primarul Toma a fost întrebat de către consilierul local din partea PNL Buzău, Florin Sangiu, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local de miercuri, 13 iulie, dacă va reuși să ducă la bun sfârșit promisiunea făcută buzoienilor în urmă cu câțiva ani, aceea de a înființa un aeroport civil la Buzău. Constantin Toma a spus că a discutat acest subiect cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, cu ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, dar și cu premierul Nicolae Ciucă, care s-au arătat cu toții în favoarea acestui demers.

Primul pas: legarea Aerodromului Boboc de A7

Primarul Constantin Toma

Un prim pas a fost făcut de către Primăria Buzău, iar Constantin Toma a obținut aprobarea pentru a lega Aerodromul de la Boboc de viitoarea Autostradă a Moldovei, un pas important în ceea ce privește obținerea finanțării europene pentru realizarea proiectului.

„Este o solicitare a buzoienilor. Printr-un sondaj făcut cu Banca Mondială, acest proiect a fost validat de buzoieni. Ce pot să vă spun… Am vorbit la toate nivelurile posibile, inclusiv la nivel de prim-ministru, pentru că e o decizie politică, până la urmă (…) Ce am reușit, o chestie concretă: am reușit să fac legătura – și domnul ministru Dîncu a fost de acord -, să legăm Aerodromul de la Boboc de viitoarea autostradă. Nu era eligibil, finanțabil pe fonduri europene dacă nu era și o parte civilă în povestea asta. Am vorbit și cu primarii din șase-șapte comune, prin intermediul Consiliului Județean Buzău, s-a dat o adresă și către Ministerul Transporturilor, la Sorin Grindeanu și către Vasile Dîncu și a fost acceptată această soluție. Deci, viitorul aeroport de la Boboc va fi legat la Autostradă”, a spus edilul Buzăului.

Toma: „Acest aeroport ar deservi câteva județe”

Importanța unui aeroport pentru zona de sud-est a țării este de netăgăduit, dat fiind că cei mai mulți locuitori, atât din Buzău, cât și din județele vecine, se îndreaptă, în prezent, către Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni, aflat la periferia Capitalei. Constantin Toma este conștient că înființarea unui aeroport civil la Boboc ar ușura cu mult traficul de pe aeroportul din București, iar viitoarea autostradă va facilita accesul la acesta.

„Acest aeroport ar deservi câteva județe. Practic, sunt cam două milioane jumate de români din regiunea asta de sud-est care nu sunt deserviți de un aeroport. În timp ce în Transilvania sunt 14 aeroporturi, dintre care 11 internaționale, pe zona asta avem la București, iar acolo, așa cum știți, când este ceață, avioanele aterizează ori la Sibiu, ori la Constanța. Buzăul va fi, ca timp pe autostradă, cam la 40 de minute (de București, n.r.), iar la nivel de avion, câteva minute”, a completat Toma.

Școala de Aviație de la Boboc a luat ființă la 1 aprilie 1912, desfășurându-și activitatea de mai bine de un secol. Aerodromul folosit astăzi de piloții militari funcționează pe terenuri preluate din moșia lui Alexandru Marghiloman, pentru folosul aeronauticii, în 1940. Ca urmare a procesului de transformare și redimensionare din cadrul Forțelor Aeriene, în 2003, Școala de Aplicație pentru Aviație își schimbă denumirea în Școala de Aplicație pentru Forțele Aeriene și reunește cele trei categorii de arme specifice Forțelor Aeriene: aviație, artilerie antiaeriană și rachete sol–aer, precum și radiolocație.

În 2007, au fost finalizate două proiecte importante, de modernizare a infrastructurii pistei de decolare și de punere în funcțiune a simulatorului de zbor al avionului IAR – 99 ȘOIM. În 2008, Școala de Aplicație pentru Forțele Aeriene s-a reorganizat, înființându-se Centrul de Instruire pentru Forțele Aeriene, structură responsabilă de procesul de învățare și instrucție în școală. În 2015, cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la înființare, Drapelul de luptă al școlii a fost decorat cu Ordinul Virtutea Aeronautică în grad de ofițer cu însemn pentru militari. În 2017, școala a fost evaluată extern de către o comisie a Agenției Române de Asigurare a Calității Învățământului Preuniversitar și a fost reacreditată pe o perioadă de încă cinci ani, obținând calificativul „foarte bine” la toți indicatorii.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker