Administrație

ADI „Buzău-2008”, o mie de ani Pax Romana?

Schimbare la conducerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău-2008” (ADI „Buzău-2008”), după ce Petre Emanoil Neagu, președintele acesteia, a decis să demisioneze, locul fiindu-i luat de către primarul Constantin Toma. Președintele Consiliului Județean și-a motivat decizia prin aceea că a ocupat funcția respectivă o perioadă îndelungată de timp și a dorit să se retragă pentru a nu mai implica instituția pe care o conduce în prezent în deciziile de la nivelul asociației.

„Eu de mai multă vreme, de acum două luni, am explicat adunării ADI că îmi doresc să îmi închei mandatul, chiar mi-am prezentat demisia. Am așteptat până când s-a hotărât să facem o adunare generală, unde să aleagă un nou președinte și un nou comitet director. A fost dorința mea pentru că am fost o perioadă destul de îndelungată președintele ADI și vreau să eliminăm orice poveste de implicare sau de neimplicare a noastră, a Consiliului Județean, în ADI (Buzău-, n.r.) 2008, pentru că e firesc să fie un principiu al rotației”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Cât privește situația tensionată dintre acesta și primarul Buzăului, cu care a avut numeroase contre în trecut, Neagu spune că nu conflictele vechi au stat la baza deciziei sale, ci că a fost strict dorința sa. De altfel, președintele Consiliului Județean a precizat că Primăria municipiului Buzău deține majoritatea în cadrul Companiei de Apă, iar acest lucru justifică alegerea lui Constantin Toma în funcția de președinte. În plus, între Compania de Apă și Consiliul Județean nu există niciun alt fel de aranjament în ce privește investițiile, din care să beneficieze ambele instituții, prin membri săi.

„Ținând cont că Compania de Apă este deținută în proporție de 70 și un pic, spre 80 la sută de Primăria municipiului Buzău, este foarte bine să fie așa. Nu există absolut nici un conflict între (noi, n.r.). A fost efectiv dorința mea, n-a pus nimeni nicio presiune, ba, din contră, o mare parte dintre reprezentanți au vrut să continui activitatea, dar nu. Mai ales că Consiliul Județean nu are, hai să spunem, relații contractuale cu Compania de Apă, pentru că la Consiliul Județean aceasta nu operează. În afară de consumator, ca orice cetățean al serviciului de apă, noi nu avem altceva, să se facă investiții pentru noi ca și Consiliu Județean și așa mai departe”, a mai spus Neagu.

Deși susține că securea războiului a fost demult îngropată, președintele Consiliului Județean nu s-a putut abține să nu facă referire la discuțiile intense care au avut loc între el și primarul Toma, spunând că probabil de acum înainte lucrurile nu vor mai fi tensionate, dat fiind că a dispărut „obiectul” neînțelegerilor, așa cum s-a caracterizat acesta.

Cu toate acestea, Petre Emanoil Neagu a spus că din punctul său de vedere, orice discuție este încheiată, iar implicarea sa va rămâne doar în ceea ce privește treburile Consiliului Județean. „A fost și voința noastră, a Consiliului Județean, ca în acest ADI (Buzău-, n.r.) 2008 să nu mai avem nici un fel de reprezentant, nici măcar în comitetul director. Să-i lăsăm pe cei care fac acest serviciu și care sunt beneficiarii acestuia să poată să își desfășoare această activitate, pentru că așa este practic și firesc. Compania de Apă este un operator regional, care operează cu aceste servicii, apă și canal, în multe comunități și este bine ca cei care beneficiază de acest serviciu să îl gestioneze. Să se înțeleagă foarte clar, ADI 2008 nu intervenea și nu poate să intervină în managementul Companiei de Apă (…) Nu cred că mai există o situație tensionată acum, în ADI (Buzău-, n.r.) 2008, pentru că nu mai există obiectul sau motivația (discuțiilor, n.r.). Au fost anumite neînțelegeri la vremea respectivă, dar așa cum am mai declarat și în ședințe, și în anumite întâlniri cu factori de decizie politici, administrativi din județul Buzău, am încheiat, cel puțin eu, orice conflict cu toată lumea”, a concluzionat președintele Consiliului Județean.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău-2008” s-a constituit în scopul reglementării, înfiinţării, organizării, finanţării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional destinate înfiinţării, modernizării şi/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilităţi publice aferente Serviciului pe baza strategiei de dezvoltare. ADI Buzău-2008 a fost legal constituită şi înregistrată la Judecătoria Buzău, având ca membri fondatori: Consiliul Judeţean Buzău, municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat, oraşele Nehoiu, Patârlagele, Pogoanele și comunele Pietroasele şi Merei, iar în prezent, Asociaţia are 50 de membri, 44 dintre aceștia fiind comune.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker