Economic

Buzăul, pe locul trei la beneficiari de ajutor social

Venitul minim garantat, unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale și de combatere a sărăciei, rămâne în continuare singura sursă de bani pentru aproape 8.000 de buzoieni. Cel puțin așa arătau datele centralizate de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), în luna februarie. La nivel național, numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 159.753 în luna februarie a acestui an, cu 418 mai mulți față de luna anterioară, potrivit datelor ANPIS. Cei mai mulţi beneficiari au fost înregistraţi în judeţele Dolj (10.297), Bacău (8.956) şi Buzău (7.787), iar cei mai puţini în Bucureşti (227) şi în judeţele Ilfov (885) şi Timiş (1.292).

La Buzău, numărul celor care primesc ajutor social este în scădere față de luna ianuarie, când au fost înregistrați 7.798 astfel de beneficiari. Cu toate acestea, județul se menține în Top 3. În cea de-a doua lună a anului 2022, suma totală acordată buzoienilor care beneficiază de ajutor social a fost de 1.923.269 lei, în timp ce suma medie plătită pentru drepturi curente a fost de 246,64 lei.

Suma medie plătită în prima lună a acestui an de statul român beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 260,72 lei, iar suma totală plătită s-a ridicat la 41,65 milioane de lei.

Dacă Buzăul este pe locul trei în privința numărului de beneficiari, atunci când vine vorba despre suma medie plătită cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj (340,21 lei), Braşov (313,63 lei) şi Covasna (311,7 lei).

Venitul minim garantat (VMG) este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei. Actul normativ care reglementează acest program este Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu completările şi modificările ulterioare. Potrivit acestei legi, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Ea a fost modificată în luna iulie 2018 prin Legea nr. 192/2018, în principal cu scopul de a facilita integrarea pe piaţa forţei de muncă a membrilor de familie beneficiari ai ajutorului social.  Cu alte cuvinte, în situaţia în care beneficiarii de ajutor social refuză un loc de muncă sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, dreptul la ajutorul social încetează.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker