Sănătate

Activitate de cercetare științifică având ca temă chirurgia peretelui abdominal la pacienții cirotici, la Spitalul Județean de Urgență Buzău

La inițiativa medicului Marius Anastasiu, șeful secției Chirurgie Generală, secretar general al Societății Române de Chirurgie de Urgență și Traumatologie și membru în numeroase societăți internaționale de chirurgie, la  Spitalul Județean de Urgență Buzău (Secția de Chirurgie Generală), în parteneriat cu Spitalul Universitar Paris Nord și Spitalul Paul Brousse Villejuif (Paris), s-a realizat,în perioada 2018-2020, un studiu multicentric care a avut ca temă „Chirurgia peretelui abdominal la pacienții cirotici”.

Medicul Atanasiu a început cercetarea în acest domeniu din cauza statisticilor îngrijorătoare care arată o incidență crescută a pacienților diagnosticați cu ciroză hepatică.

Prevalenta acestei boli în populația generală este dificil de estimat, ținând cont ca aproximativ 30% dintre pacienți sunt o lungă perioadă de timp asimptomatici. Aproximativ 70.000 persoane sunt atinse de ciroza în România, dintre care 38% sunt în stadiul sever al bolii. Diagnosticul este stabilit cel mai adesea în jurul vârstei de 50 ani. Consumul excesiv și prelungit de alcool și infecțiile cronice, prin virusul hepatitei B și C, sunt cele mai frecvente cauze pentru arealul nostru geografic.

Boala este insidioasă și mult timp asimptomatică. Cel mai frecvent apariția unei complicații (ruptura varicelor esofagiene, ascita și apariția unui sindrom icteric) conduce la stabilirea diagnosticului. Diagnosticul de ciroză hepatică poate fi suspicionat clinic, însă pentru confirmare pot fi folosite metode invazive (biopsia hepatică) sau neinvazive (fibroscan, ARFI – Acoustic Radiation Force Impulse etc.), și în unele cazuri imagistică (CT, RMN, ecografie)”, spune medicul Marius Atanasiu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker