Educație

Eveniment organizat de Liceul Tehnic, la împlinirea a 105 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Joi, 30 martie, ora 11.30, Liceul Tehnic Buzău marchează 105 ani de la Unirea cu Basarabia. Pentru acest eveniment deosebit care rememorează evenimentul din  27 martie/9 aprilie 1918, când Sfatul Țării de la Chișinău a votat unirea Basarabiei cu România, are și un invitat. Organizatorii vor să reîmprospăteze imaginea acelei vremi în care s-a făcut primul pas către Marea Unire de la 1 decembrie 1918, când prima provincie (din cele trei)  s-a unit cu România. „Actul unirii Basarabiei cu România a fost semnat din partea guvernului român de primul ministru de atunci, Alexandru Marghiloman. La 105 ani distanță vă propunem o activitate eveniment, cu un invitat pe măsură!”, transmit organizatorii.

Prin rememorarea acestui eveniment covârșitor în istoria României, noi cei de azi avem ocazia să apreciem cât de mare a fost rolul intelectualilor ridicați din rândul românilor basarabeni, de la  învățători, profesori, preoți, scriitori, juriști, economiști, medici, bărbați și femei, la oameni cu idei politice de stânga sau de dreapta, republicani sau monarhiști,  cu toții animați de ideea apărării drepturilor românilor din acest ținut la demnitate națională și dreptate socială.

Una dintre marile personalități ale țării, Alexandru Marghiloman, este artizan al Unirii Basarabiei cu România. Născut în orașul Buzău, la 4 iulie 1854 și decedat la 10 mai 1925, Alexandru Marghiloman a fost premier al României din martie până în noiembrie 1918. Alexandru Marghiloman a acceptat să devină prim-ministru într-un moment foarte dificil, în primăvara lui 1918, când, abandonată de principalul aliat din zonă, Rusia devenită bolșevică în urma revoluției, România a trebuit să accepte o pace nefavorabilă cu Puterile Centrale. După ce Sfatul Țării a votat Unirea Basarabiei cu România, Alexandru Marghiloman a primit actul unirii și a acționat pentru recunoașterea acestuia.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker