Economic

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii Campaniei 2022

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând de miercuri, 16 martie, se eliberează ­ade­verințe pentru beneficiarii schemelor de plăți directe (schema de plată unică pe suprafață (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu) și pentru beneficiarii măsu­rilor de mediu și climă (Măsura 10 – agromediu și climă, Măsura 11 – agricultură ecologică, Măsura 13 plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale).

Adeverințele sunt ­eli­berate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare și nebancare și fondurile de garan­tare în domeniul agricol.

Aceste convenții se adresează fermierilor care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la ­instituțiile bancare și non-bancare care au încheiat convenții cu APIA.

„Am venit în întâm­pinarea nevoii de capital pe care o au fermierii româ­ni. În strânsă colaborare cu asociațiile mediului de afa­ceri și cu reprezentanții mediului bancar sprijinim fermierii să acceseze soluții de creditare în condiții avantajoase pentru derularea în bune condiții a activităților curente, până la încasarea subvențiilor cuvenite. Ne dorim o agricultură competitivă și performantă care nu se poate realiza fără capitalizarea fermierilor, fără acces la instrumente de finanțare de­dicate dezvoltării, ­retehno­­logizării și modernizării fermelor”, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Astfel, la solicitarea scri­să a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus Cererea unică de plată pentru anul 2022 solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafață, plata redistri­butivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu și/sau pentru măsurile de mediu și climă – M10, M11, M13.

De asemenea, prin adeverință se confirmă suprafa­ța determinată la plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenției, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preli­minar, sau datele au fost preluate din informațiile existente în cererea închisă în aplicația IPA online și înregistrată în IACS, după caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea sche­melor de plată care fac obiectul convenției și că beneficiarul, la data emiterii Adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme de plată, îndepli­nind condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.

Valoarea creditului poa­te fi de până la 90 la sută din valoarea sumei calculate, conform adeverinței eliberate de APIA.

Reamintim fermierilor că, potrivit Ordinului ­Mi­nistrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/ 2013 pentru aprobarea condițiilor în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar-bancare / nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate de instituția noastră în baza adeverințelor elibe­rate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim doi la sută.

În ceea ce privește comisioa­nele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în ­ve­derea desfășurării acti­vităților curente, să ­ana­lizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.

Articole similare