Administrație

90 la sută din investițiile Primăriei Buzău, din fonduri europene

Ce poate face o echipă formată din șase specialiști cu coordonator cu tot? Ei bine, la Buzău, o astfel de echipă, formată din cinci oameni din Primărie și coordonată de Luminița Colțeanu, a reușit să atragă fonduri europene  pentru 90 la sută din investițiile municipalității. Niciodată acest oraș parcă nu a avut ca acum atâtea proiecte de investiții din care majoritatea sunt finanțate prin fonduri europene. Pentru aceste rezultate primarul Constantin Toma a ținut să felicite echipa aceasta mică, condusă de Luminița Colțeanu, care a obținut un record în privința fondurilor atrase.  „O felicit pe doamna Luminița Colțeanu pentru că o echipă extrem de mică, formată din șase persoane, cea mai mică echipă din  România, a reușit o performanță incredibilă, un record la nivel național”.

Recordul este, bineînțeles, legat de atragerea de fonduri europene pentru investițiile care se fac în Buzău. Potrivit datelor furnizate de primarul Constantin Toma, anul acesta fondurile europene reprezintă  40-50 la sută din bugetul municipiului. „Noi, după ce acoperim cheltuielile de funcționare ale orașului, mai rămânem  cu 4-5 milioane de euro, adică circa 10 la sută din buget. Veniturile noastre proprii  din acest an sunt de 52 milioane euro și doar 5 milioane euro am putut să punem deoparte pentru investiții. 90 la sută din investiții sunt pe fonduri europene”. Este o certitudine, spune primarul Buzăului că  „s-a  ajuns la 1 septembrie anul acesta la 422 milioane de euro și sperăm ca până în septembrie anul viitor să ajungem undeva la 550 milioane de euro”.

Unul dintre proiectele finalizate zilele trecute a fost  „Buzău Velo City”, o investiție de 2,6 milioane de euro, din care doar 2 la sută  a fost contribuția Primăriei.

Un alt proiect care se derulează cu fonduri europene este cel privind înființarea campusului universitar, care înseamnă o investiție la Buzău de peste 20 milioane euro.  „Am semnat la Ministerul Educației cu doamna ministru Ligia Deca contractul pentru înființarea consorțiului pentru învățământ dual și tehnic superior . Am  alocat pentru proiect vreo 8 hectare la ieșire din Vrenești,  vis a vis de acel depozit de bere.  Este un proiect finanțat prin PNRR. Costă peste 20 de milioane de euro fără TVA; ne-am calificat. Au fost alese doar 16 proiecte la nivel național din cele peste 30 câte au fost depuse”, a spus primarul Constantin Toma, care este convins că acest proiect va asigura la Buzău inginerii de care este mare nevoie în primul rând în industria alimentară și mecanică, domenii care se dorește a fi dezvoltate și apoi și în alte domenii.

„Vom avea ingineri la Buzău, ceea ce este un lucru deosebit. Bineînțeles că am mers și pe specialitățile de învățământ dual și pe partea de învățământ tehnic superior; pentru că ne dorim să dezvoltăm industria alimentară, industria de mecanică din Buzău. În perspectivă vom mai avea și alte facultăți. Deocamdată  ne dorim să relaizăm acest campus pentru acest consorțiu”, a mai spus Toma.

Este și acesta un proiect care va deveni realitate în următorii doi ani, pentru că, explică Luminița Colțeanu, termenele de finalizare sunt foarte strânse. „Urmează să lansăm procedura de atribuire pentru proiectarea campusului. Am realizat PUZ-ul pe zona de tarlaua 19; avem toate elementele PUZ, inclusiv planurile de utilități. Vom  lansa licitația de proiectare. Va fi o licitație foarte mare; probabil ne vom gândi la soluții, pentru că nu va dura foarte mult, deoarece noi avem termene foarte strânse. Până în 2026 va trebui să finalizăm tot ce însemană construcții și campusul să fie operațional. De aceea, va trebui să realizăm cel mai scurt timp pentru aceasă licitație. Ne vom consulta cu partenerii: operatorii economici pentru că ei știu exact de ce au nevoie în zona respectuivă, cu Universitatea de la Galați care ne-a acordat tot sprijinul, cu liceul <Dimitrie Filipescu>. Avem un comitet responsabil de implementare proiect din partea tuturor și vom avea runde de întâlniri în săptămânile următoare ca să punem la punct un caiet de sarcini fezabil ,astfel încât să reușim ca până la jumătatea anului viitor să finalizăm proiectarea”, a explicat Luminița Colțeanu, șefa Departamentului Fonduri Europene din Primăria Buzău.

Articole similare