Sănătate

74 posturi vor fi deblocate la Spitalul Județean

Un număr de 74 de posturi de personal medical dintre cele 109 solicitate prin memorandumuri de către Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) pentru acoperirea deficitului de personal au fost deblocate, urmând să fie ocupate prin concurs în lunile februarie şi martie,  scrie „Agerpres”.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, Adriana Bunilă,  informează că unitatea medicală a solicitat Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) şi Ministerului Sănătăţii (MS) deblocarea unui număr de 109 posturi pentru acoperirea deficitului de personal din secţii precum Cardiologie, Diabet, Oncologie sau UPU-SMURD. Ca urmare a memorandumurilor transmise, au fost deblocate 74 de posturi.

„Având în vedere faptul că au fost trimise mai multe memorandumuri la Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Sănătăţii pentru demararea procedurilor de angajare pentru specialităţile deficitare din cadrul SJU Buzău, vă anunţăm că au fost aprobate 74 posturi vacante, dintre care 45 pentru medici, 22 personal mediu şi auxiliar (asistenţi medicali, infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), un post chimist laborator şi șase posturi pentru registratori medicali, statisticieni şi IT. Există medici care sunt în aşteptare pentru a se angaja, vorbim de medici care sunt în colaborare cu unitatea noastră, pe specialităţile Chirurgie, UPU, ATI, Cardiologie. Din această lună, o să trimitem adrese către universităţi pentru stabilirea comisiei la medici”, spune Adriana Bunilă.

Locurile vacante destinate medicilor vor fi ocupate prin concursuri desfăşurate etapizat în lunile februarie şi martie, afirmă sursa citată: „Din cele 45 de posturi de medici aprobate la SJU, au fost scoase la concurs până la acest moment 12 posturi, astfel: trei posturi vacante de medic pentru specialitatea Chirurgie generală, şapte posturi de medic pentru specialitatea Medicină de urgenţă şi două posturi vacante de medic pentru specialitatea Neurologie. După stabilirea comisiilor, se vor scoate la concurs şi celelalte specialităţi cu deficit de medici, Cardiologie, respectiv Urologie”, a mai precizat Adriana Bunilă.

Ministerul Sănătăţii a reorganizat procedurile privind susţinerea concursurilor pentru ocuparea posturilor deblocate, şi a adoptat măsuri pentru eliminarea birocraţiei. Conform vechilor proceduri, angajarea efectivă a medicilor şi a personalului de specialitate ar fi fost posibilă doar într-un interval de două-trei luni. Ministerul Sănătății a modificat metodologia, iar printr-un Ordin de ministru s-au scurtat termenele legale de parcurgere a etapelor de organizare a concursurilor. „Am semnat un ordin de ministru care modifică substanţial modul de ocupare a posturilor în sistemul de sănătate, scurtează extrem de mult termenele. Numărul de zile necesare din momentul în care spitalul vrea să scoată posturile la concurs până în momentul organizării concursului scade de la 90 la 30 de zile lucrătoare pentru posturile vacante, iar pentru posturile vacante temporar termenele au scăzut de la 40 la doar 20 de zile”, se arăta într-un comunicat transmis de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Lucrurile s-au simplificat prin modificarea Ordinului 166/2023, așa că doar în spitalele și secțiile clinice rămâne obligatoriu ca președintele și un membru al Comisiei de concurs să fie cadre universitare, în timp ce pentru celelate spitale, atât președintele, cât și ceilalți membri ai Comisiei pot fi medici primari în specialitatea postului, ceea ce scutește spitalele de perioadele lungi în care așteptau ca profesorii să fie disponibili. Acum se poate organiza concursul imediat după parcurgerea etapelor premergătoare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker