Actualitate

Premieră: aniversare a asociației buzoiene a inginerilor, în prezența „juniorilor”

În Sala „Nicu Constantinescu’’ din Primăria Buzău a avut loc reuniunea inginerilor buzoieni care au sărbătorit cinci ani de la înființarea Sucursalei Buzău a Asociației Generale a Inginerilor din România (AGIR).

Asociația buzoiană, a doua ca număr de membri după cea din Capitală, a luat ființă în urmă cu cinci ani la inițiativa inginerului Vasile Moraru, fostul director general de la Ductil și cel dintâi primar (numit) al Buzăului de după 1989. De aceea, cuvântul de deschidere al adunării generale a aparținut președintelui de onoare al AGIR Buzău, ing. Vasile Moraru, cel care a solicitat un moment de reculegere în memoria membrilor decedați, printre care și ing. Horia Șerbu, fondatorul și administratorul companiei Tehnomet S.A. Buzău.

AGIR, sucursala Buzău, a devenit a doua sucursală din România, după București, prin numărul de ingineri, dar și prin activitățile multe și complexe realizate. Această organizație promovează ingineria în rândul elevilor din liceele buzoiene și foarte mulți tineri au devenit membri AGIR. Primii care au făcut acest pas au fost elevi ai Colegiului Tehnic Buzău, exemplul lor fiind urmat și de elevi ai altor licee.

De aceea, prezența la un astfel de eveniment a membrilor „Junior AGIR” din cele patru licee buzoiene partenere – Colegiul Tehnic, Colegiul Național „B. P. Hasdeu”, Liceul de Informatică „Alexandru Marghiloman” și Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu” – a constituit o premieră. Este vorba despre inițiativa unică la nivel de țară pe care sucursala buzoiană a adoptat-o în 2023, acceptând în rândul membrilor săi tineri mai mici de anul III de facultate, cu scopul de a susține și încuraja elevii cu înclinație către tehnologie să continue studiile în domeniul ingineriei.  Astfel, la eveniment au participat ingineri buzoieni, dar și elevi membrii AGIR. De asemenea, au mai fost prezenți  membrii Asociației Române pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii (ARPIA).

La acest eveniment, inginerul Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, a amintit de proiectul aflat în derulare, care vine să rezolve problema crizei inginerilor: „Este o criză majoră de ingineri și la Buzău, dar și în toată România, și trebuie promovată ingineria la Buzău.  Primăria, împreună cu Liceul Tehnologic <Dimitrie Filipescu>, Universitatea <Dunărea de Jos> din Galați și 14 agenți economici din industria buzoiană, am reușit să obținem o finanțare europeană de peste 20 de milioane de euro, prin care vom realiza la Buzău un Campus Universitar, în care vor funcționa facultăți ce vor <scoate> ingineri mecanici și ingineri în industria alimentară”, a spus primarul Constantin Toma. Acesta a făcut o scurtă incursiune în istorie, amintind de locomotiva din fața Gării Buzău și de Nicolae Malaxa, care deținea uzinele „Malaxa”, unul dintre cei mai mari poducători de locomotive moderne din Europa la vremea respectivă, care a  adus 1.000 de muncitori și ingineri din Germania. „Avem nevoie de ingineri și la Buzău. Am reușit acest lucru extraordinar, înființarea unui Colegiu de învățământ dual și tehnic superior. Vom avea facultăți de ingineri la Buzău. Sper ca acest lucru să se întâmple până 2026, când se va finaliza campusul, astfel încât Buzăul să intre în acest circuit național și internațional și să fie o <fabrică de ingineri> la Buzău”, a spus Toma.

Alături de primar și de inginerul Vasile Moraru s-au mai aflat și prof. univ. dr. ing. Constantin Petriceanu, președintele filialei AGIR, domnul Costel Vînătoru, directorul general al Băncii de Resurse Vegetale de la Buzău, ing. Sorin Harabagiu, directorul general al Fabricii de Bere „Ursus’’, de la Buzău, dr. ing. Lucica Stănculeanu, vicepreședinte AGIR și director al Liceului Tehnologic „Dimitrie Filipescu’’, precum și generalul de aviație în rezervă Aurel Stan, fostul comandant de la Baza de Aviație de la Boboc. Au mai luat cuvântul generalul în rezervă Aurel Stan, Vasile Minică (liderul Cartel Alfa), Sorin Harabagiu și Sorin Șuleru (membru Junior AGIR de la Colegiul Tehnic).

Președintele AGIR Buzău, dr. ing. Ștefan Petriceanu, a prezentat raportul activităților din anul 2023, în timp ce vicepreședintele asociației, dr. ing. Lucica Stănculeanu, a vorbit despre proiectele pe anul 2024.

Conducerea națională a Asociației Generale a Inginerilor din România a oferit diplome aniversare pentru cei 27 de membri fondatori ai AGIR Buzău, printre care se regăsesc primarul municipiului, ing. Constantin Toma, ing. Vasile Moraru, ing. Constantin Ghiveci, dr. ing. Costel Vînătoru. Diplome au primit și cei mai noi membrii Junior AGIR, elevi ai Liceului Tehnologic „Dimitrie Filipescu” Buzău, iar, în final, audiența a asistat la un recital susținut de folkistul Nicu Zotta.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker