Economic

7 Motive Pentru Care sa Alegi Cafeaua Bio & Organica

Daca te numeri printre cei pentru care ziua nu incepe cu adevarat pana nu gusti prima gura de cafea, sa stii ca nu esti singurul! Cafeaua este adorata de mai bine de 80% din oamenii de pe intreaga planeta si, consumata in cantitati rezonabile, este un produs sanatos.

De asemenea, consumand cafea eco, contribui si tu la adoptarea solutiilor necesare pentru salvarea si protejarea mediului inconjurator. Indiferent daca este vorba despre cafea arabica, cafea italiana, cafea cu aroma sau cafea turceasca, consumatorii devin din ce in ce mai intelepti si opteaza pentru cafea bio. Aceasta este cultivata, recoltata si procesata intr-un mod sustenabil, are gust mai bun si profil nutritional superior.

Ce nu cumpara consumatorii preocupati de problemele de mediu?

Daca vrei sa bei in fiecare dimineata o ceasca de cafea aromata si savuroasa si, totodata, sa contribui la ameliorarea problemelor de mediu, ar trebui sa eviti cafeaua cultivata pe plantatiile detinute de concernele mari.

Aceasta este cultivata si produsa folosind multe ingrasaminte chimice si pesticide care au efecte negative asupra mediului, a sanatatii lucratorilor de plantatie si a fermierilor mici. 

Prin urmare, daca vrei sa sustii si tu mediul si producatorii de cafea eco, ai puterea – alege produsele cultivate sustenabil care nu au impact negativ asupra mediului.

Iata sapte motive care te vor convinge sa alegi cafeaua organica si comertul echitabil:

Expunerea redusa la pesticide

Utilizarea pesticidelor este mult mai mare pe plantatiile in care lipseste controlul natural al daunatorilor care sunt pasarile si insectele native locului. Substantele chimice si ingrasamintele sunt toxice si creeaza probleme de sanatate lucratorilor care le manipuleaza. De asemenea, se infiltreaza in sol si in apa, ucid microorganisme valoroase si lasa reziduuri chimice in boabele de cafea recoltate. 

Salvezi padurile

Poate ca nu stiai, dar fiecare ceasca de cafea cu aroma sau de cafea naturala poate insemna alte zeci de hectare de paduri defrisate pentru a crea plantatii solare de cafea. Pana in 2011, numai in America Centrala, au fost taiate in jur de 2.5 milioane de hectare de padure pentru a face loc noilor plantatii de cafea.

Fara acoperire vegetala, solul este mult mai expus la eroziune si faciliteaza infiltrarea pesticidelor si a ingrasamintelor. De asemenea, taierea padurilor contribuie enorm la incalzirea globala si favorizeaza intr-un procent covarsitor emisiile de gaze cu efect de sera.

Contribui la conservarea biodiversitatii

Ce poate fi mai minunat decat sa iti incepi ziua savurand o ceasca de cafea la ibric, de cafea espresso sau de cafea cu aroma de vanilie stiind ca este eco si ca astfel, ai contribui si tu la protejarea mediului si la conservarea biodiversitatii?! 

Biodiversitatea este victima sigura a plantatiilor de cafea traditionale, atat in cer, cat si in sol. Monoculturile si distrugerea diversitatii plantelor si a animalelor destabilizeaza resursele naturale, solul si fauna. Pierderea stratului de humus ucide microorganismele din sol responsabile de fixarea azotului si duce la saracirea solului.

Totodata, taierea padurilor destabilizeaza flora si fauna nativa si distruge ecosistemele. Este de ajuns sa mentionam ca pe plantatiile de cafea traditionale se gasesc cu 95% mai putine pasari decat pe cele eco.

Contribui la salvarea solului si a climei

Oamenii de stiinta avertizeaza ca deposedarea solului de capacitatea de stocare a carbonului contribuie la incalzirea globala. Alternativ, prin protejarea capacitatii naturale a solului de a retine carbonul, se poate stopa incalzirea globala, iar plantatiile bio de cafea au in vedere acest aspect.

Vii si tu in sprijinul micilor fermieri

Micii fermieri sunt mai putin susceptibili sa taie padurile, sa foloseasca substante chimice toxice si sa contribuie la distrugerea mediului asa cum fac marii fermieri si producatori de cafea. Consumand cafea organica acorzi o mana de ajutor productiei de cafea bio in fermele acelora care sunt direct interesati sa isi protejeze solul, apa si biodiversitatea.

Vei bea o cafea cu gust mai bun

Intrucat boabele de cafea de pe plantatiile traditionale se coc rapid la soare, au mai putin timp pentru a dezvolta savoarea si aroma pe care cunoscatorii de cafea le cauta. Cafeaua cultivata organic are o concentratie mai mare de carbohidrati, este mai putin amara si are o aroma mult mai bogata decat cea cultivata traditional.

Este sanatoasa si are beneficii pe termen lung

Chiar daca vei plati putin mai mult pentru o punga de cafea organica, tinand cont de beneficiile pe care le are se va dovedi mult mai convenabila pe termen lung. Cafeaua bio este mai gustoasa, contine mai multi antioxidanti decat cafeaua traditionala, nu contine toxine si este un produs sustenabil care nu afecteaza mediul.

Prin urmare, consumand o ceasca de cafea turceasca la ibric sau de cafea din boabe arabica eco, beneficiezi de nutrienti suplimentari si, totodata, ajuti la protejarea planetei!

Tu ce tip de cafea vei alege de acum – organica sau traditionala?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare