Sănătate

Trei spitale buzoiene, în așteptarea valului cinci

Valul patru bate în retragere la Buzău, iar felul în care a lovit județul determină autoritățile să înceapă deja pregătirile pentru valul cinci. Pentru a fi pre­gătite, autoritățile iau măsuri în privința pacienților care vor avea nevoie de oxigen, astfel încât Buzăul să nu mai treacă prin perioade critice.

,,În primul rând, acest val patru a fost de o violență la care nu se aștepta nimeni. O altă caracteristică a fost aceea că, dintre cazurile foarte grave, 90 la sută cel puțin au fost dintre persoanele nevaccinate și a fost o afectare pe grupe de vârste începând cu 50- 55 ani, dar foarte mulți bătrâni au fost afectați. De asemenea, au fost foarte multe cazuri grave care au necesitat mult oxigen, au fost pacienți care au avut nevoie de 15-20 litri de oxigen. În acest context, am stabilit prioritățile noastre pe termen mediu, și lung. Noi am stabilit deja că, pentru sistemul sanitar din Buzău, este obligatoriu ca în ur­mătoarele două luni să mărim numărul de paturi ATI cu oxigen cu prize de perete, care să asigure un debit de 15-20 litri pentru pacienții în stare gravă”, a declarat prefectul Daniel Țiclea pentru Focus TV.

Spitalele care sunt luate în vizor pentru suplimentarea paturilor cu oxigen sunt cele din Nehoiu și cel din Râmnicu Sărat, spitale care au devenit suport Covid-19 în perioada critică a valului patru. De asemenea, nici Spitalul Județean Buzău nu va fi neglijat și se vor lua măsuri și în această unitate medicală. Mai mult, autoritățile vor să facă anumite amenajări și în curtea Spitalului Gârlași.

Autoritățile îndeamnă în continuare buzoienii să se vaccineze pentru a evita cazurile grave care se pot dezvolta în urma infecției cu Sars-Cov-2. De la începutul pandemiei de Covid-19, Buzăul a pierdut 801 persoane. Din totalul celor 23.798 de buzoieni care s-au infectat 21.974 au fost declarați vindecați.

Fostul ministru al Sănă­tății, Ioana Mihăilă, susține că fostul premier Florin Cîțu, de 1 decembrie, ,,le face cadou românilor valul 5 al pandemiei”, susținând că „nimic nu poate fi mai lipsit de patriotism decât să expui populația voit la risc de infecție cu virusul SARS-COV2 de dragul unor manifestări publice”.

Deputatul PSD Alexandru Rafila, propus pentru funcția de ministru al Sănătății, susține că valul 5 va veni, întrucât românii se vor întâlni de sărbători, iar rata de vaccinare în Româ­nia este destul de mică. „Sunt cei care au făcut vaccin și nu mai au imunitate sau cei care nici nu au trecut prin boală, nici nu s-au vaccinat. Și mai e un lucru: în perioada Sărbătorilor de iarnă, indiferent ce măsuri se iau, mobilitatea oamenilor și tentația de a nu respecta regulile sunt mari”, a declarat Alexandru Rafila pentru Aleph News.

 

Articole similare