Actualitate

600 cetățeni „provizorii“ în județ

Peste 600 de persoane din judeţul Buzău se identifică prin intermediul cărţilor de identitate provizorii, cu valabilitate de maxim un an, ca urmare a faptului că nu au putut prezenta în faţa ofiţerului de stare civilă certificatul de naştere, căsătorie, dovada divorţului sau cea a adresei de domiciliu, acte necesare în vederea eliberării unei cărţi de identitate.

Situaţia persoanelor din punct de vedere a identităţii lor este împărţită în trei categorii, respectiv cetăţeni care deţin un document de identitate, persoanele care au deţinut un document şi din diferite motive au ajuns să se identifice cu ajutorul cărţilor provizorii şi cei care nu au deţinut niciodată un astfel de document. La nivelul judeţului Buzău 616 persoane deţin cărţi de identitate provizorii cu o valabilitate de maxim 1 an.

„Situaţia statistică privind numărul cărţilor de identitate provizorii valabile, pe categorii de vârstă, eliberate la nivelul judeţului Buzău. Cărţi de identitate provizorii valabile la nivelul judeţului Buzău: 3 cărţi identitate provizorii (14-17 ani), 72 cărţi identitate provizorii (18-25 ani), 471 cărţi identitate (26-64 ani), 70 cărţi identitate (65 şi peste)  […] Cartea de identitate provizorie se eliberează cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, care locuiesc temporar în România precum şi atunci când solicitantul nu prezintă toate documentele necesare pentru eliberarea cărţii de identitate, a cărţii de identitate simple sau a cărţii electronice de identitate. În acest context, vă enumerăm motivele pentru care la nivelul judeţului Buzău au fost eliberate cărţile de identitate provizorii: lipsa certificatului de căsătorie, lipsa certificatului de naştere, lipsa dovezii adresei de domiciliu, lipsa dovezii de divorţ, lipsa locuinţei, atribuirea de număr imobilului, deteriorarea cărţii de identitate, expirarea valabilităţii, furtul documentelor, pierderea documentelor, schimbarea denumirii străzii, schimbarea numelui/prenumelui titularului, schimbarea domiciliului, înfiinţarea unei străzi, renumerotarea imobilului, alte cazuri”, a transmis, pentru „Agerpres”, Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor (DGEP) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Ce spun reprezentanții romilor

Potrivit Partidei Romilor „Pro Europa” Buzău, persoanele care nu deţin o carte de identitate au totuşi posibilitatea de a obţine un paşaport pentru a călători sau un document de identitate, în anumite condiţii.

„La acest moment, singura problemă este că o parte din persoanele de etnie romă nu îşi pot face buletine, ci doar cărţi de identitate provizorii, pentru că legislaţia s-a modificat şi doar cei care deţin documente de proprietate pe o locuinţă pot să îşi facă aceste cărţi de identitate. Ceilalţi care nu au aceste documente de proprietate îşi pot face doar cărţi de identitate provizorii valabile 1 an. M-au întrebat zilele trecute câţiva cetăţeni că vor să plece din ţară şi ieşirea din ţară nu este posibilă doar cu cărţile provizorii. Le-am spus că în acest caz există posibilitatea ca folosind acest document să-şi poată scoate un paşaport. În zona în care locuiesc cred că mai bine de jumătate au această problemă cu cartea de identitate din pricina documentelor de proprietate. Este una dintre soluţii. Mai există posibilitatea ca o persoană să fie luată în spaţiu de către un proprietar care are documente. Dacă nu deţin cărţi de identitate se pot confrunta cu probleme, de exemplu nu pot să deţină un cont bancar sau să îşi facă un credit”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Partidei Romilor „Pro Europa” Buzău, Călin Iosif.

Un comentariu

  1. Este an de alegeri. 600 de votanți in plus nu sunt de neglijat la judetul PSD.Traiasca ai nostri

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker