Economic

5 curiozități despre curry

Pudra de curry reprezintă un amestec de condimente folosit cu preponderență în mâncărurile asiatice, dar care a cucerit papilele gustative a iubitorilor de mâncare dulce-picantă din întreaga lume. Cu o culoare ce variază de la portocaliu la roșu, sau chiar verde uneori, amestecul de curry poate conține următoarele ingrediente: turmeric, usturoi, coriandru, fenicul, ghimbir, anason, schinduf, boia, ardei iute, anason stelat, cuișoare și ienibahar. Spre urmare, nu există o rețetă fixă pentru pudra de curry, de aceea sunt disponibile mai multe tipuri ale acestui amestec.

Cele mai cunoscute mâncăruri care sunt gătite folosind pudra de curry sunt puiul Thai, orezul cu curry și, în general, mâncărurile de tip tocană ce conțin cantități mari de legume, carne de vită și de pasăre. Află în continuare mai multe curiozități despre curry – ingredientul care dă savoare mâncării.

1. Pudra de curry a fost inventată de britanici

Multă lume consideră că pudra de curry este de origine indiană, dar adevărul este că britanicii au fost cei care au creat acest amestec, la sfârșitul anilor 1700, când India era o colonie a Marii Britanii. Englezii ce locuiau pe atunci în India au dorit să își recreeze mâncărurile preferate, dar aveau la dispoziție doar ingrediente locale, spre urmare au pus la un loc toate condimentele pe care le-au considerat potrivite și astfel a luat naștere curry. La rândul lor, indienii folosesc și ei diverse amestecuri de condimente și ierburi la gătit, dar acestea au numele de ”masala”, de exemplu garam masala sau tandoori masala.

 2. Nu vei găsi mâncare cu “curry” în India

Pentru că termenul de curry nu a fost inventat de indieni, acest cuvânt nu se regăsește în denumirile mâncărurilor indiene, chiar dacă ele se aseamănă cu preparatele gătite cu curry din alte regiuni. În schimb, vei găsi Dhansak, Tikka Masala, Saag, Korma, Jalfrezi sau Vandaloo –  preparate indiene gătite cu multe condimente.

Mai mult, dacă vei dori să gătești preparatul pe care mulți îl numesc “curry indian” urmând o rețetă tradițională, nu vei găsi pudra de curry în lista de ingrediente. În schimb vei regăsi cuvintele ”masala” sau ”garam masala” – amestec de condiment puțin mai iute decât curry. Motivul este același: pudra de curry nu are origini indiene și nu este folosită de localnici.

3. Pudra de curry conține cel puțin 20 de vitamine, minerale și aminoacizi

Atunci când gătești folosind curry, obții nu doar o mâncare savuroasă, în culorii vii, ci ai parte și de numeroase beneficii pentru sănătate, deoarece condimentele din curry sunt bogate în vitamine, minerale, aminoacizi și antioxidanți. Așadar, pudra de curry conține: zinc, betaină, calciu, caroten, colină, cupru, folat, fier, magneziu, mangan, niacină, fosfor, potasiu, riboflavină, seleniu, sodiu, tiamină, vitamina A, vitamina B6, vitamina C, vitamina E, vitamina K și zinc.

 Datorită conținutului bogat în nutrienți, consumul de curry are următoarele beneficii: reduce inflamația, susține digestia, ajută la controlul zahărului din sânge, ajută la scăderea sau gestionarea colesterolului și are proprietăți detoxifiante.

4. Amestecul de curry poate să includă până la 30 de condimente

Cele mai modeste pudre de curry conțin doar turmeric, chimen, boia, coriandru, ghimbir și piper negru. Dar amatorii de mâncare condimentată au diversificat această pudră atât de mult încât anumite mixuri de curry pot să conțină chiar și 30 de condimente, inclusiv scorțișoară – un ingredient neobișnuit pentru mâncărurile grele. Ceea ce au în comun toate pudrele de curry este gustul picant, dar dulce și plăcut, care oferă profunzime oricărui fel de mâncare. De asemenea, turmericul este condimentul care se va regăsi în orice curry.

Cele mai cunoscute tipuri de curry sunt: curry roșu thailandez, curry Jaipur sau indian, curry Golden Elephant, curry Maharajah, curry Madras specific bucătăriei caraibiene sau curry Jamaican.

5. Curry poate conține și frunze de curry

În mod suprinzător, în India și Sri Lanka există un copac care are denumirea de curry (Murraya koenigii), iar frunzele sale sunt folosite la gătit pe post de ierburi aromatice. Totuși acestea nu pot înlocui pudra de curry, deoarece au o aromă total diferită: ușor afumată, de citrice, iar unii o compară cu cea de anason sau lemongrass. Aroma de frunze de curry nu o domină pe cea a felului de mâncare, fiind subtilă, însă se face simțită. Este un ingredient deseori folosit în preparatele din Asia de Sud-Est, mai ales în tocane, dal (mâncare de legume) și supe.

 

 

 

 

 

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker