Economic

5 avantaje pe care le ai dacă deții un IMM și nu o firmă mare

IMM-urile constituie coloana vertebrală a unei economii. Acestea creează locuri de muncă, asigură dezvoltarea financiară și garantează stabilitatea socială. Deși am putea crede că doar corporațiile joacă un rol esențial pe piață, în realitate microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii sunt cele care furnizează companiilor mari produse și servicii, materii prime, energie, forță de muncă sau alte utilități de care au nevoie. Firește, toate tipurile de organizații sunt componente importante ale sistemului economic, însă, dacă deții un IMM, te poți bucura de câteva avantaje însemnate:

Poți beneficia de diverse programe de sprijin

La nivel național și european există o mulțime de programe menite să îmbunătățească accesul IMM-urilor la finanțare și diferite piețe, stimularea competitivității și a inovării sau creșterea gradului de ocupare a forței de muncă. Întreprinderi mici și mijlocii sunt considerate firmele care îndeplinesc cumulativ anumite condiții, respectiv au un număr mediu anual de salariați mai mic de 250, iar cifra de afaceri nu depășește 50 de milioane de euro/an.

Ai acces credite nebancare și împrumuturi garantate de stat

Societățile mici și mijlocii, care nu au suficiente garanții pentru a obține un credit de la bancă, pot să apeleze la sprijinul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Acesta preia parțial riscul de credit și garantează, în mod necondiționat, expres și irevocabil, executarea de către beneficiari a obligațiilor financiare asumate prin contractele de împrumut. IMM-urile trebuie să îndeplinească unele condiții de eligibilitate pentru a primi garanția. Pe lângă această variantă există și posibilitatea accesării unui credit nebancar pentru firme mici de la instituții financiare nebancare ce nu impun restricții majore la solicitarea împrumuturilor.

Răspunzi mai rapid și ușor la schimbările pieței

Spre deosebire de firmele mari, microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii se pot adapta cu ușurință la condițiile schimbătoare ale pieței. Astfel, IMM-urile pot implementa rapid noile tehnologii sau au posibilitatea de a modifica, adăuga ori suplimenta produsele și serviciile prestate. În plus, toate schimbările se vor efectua în termeni mai reduși de timp în comparație cu firmele mari.

Chiar dacă există IMM-uri de diferite forme și dimensiuni, societățile din această categorie sunt mai flexibile decât întreprinderile mari, se adaptează mai repede la conjunctura pieței, iar costul modificărilor nu va fi unul semnificativ pentru acestea datorită mărimii lor reduse.

Ai șansa de a satisface anumite nevoi locale

Unul dintre avantajele însemnate ale IMM-urilor este acela că pot constitui punctul perfect de pornire pentru lansarea unui produs sau serviciu de care este nevoie la nivel local. Adesea, piețele mici au diferite particularități, care nu pot fi satisfăcute în mod adecvat de către întreprinderile mari. Consumatorii pot fi suprasaturați de produsele realizate în serii mari și pot avea nevoie de articole unicate sau realizate în număr limitat de către IMM-uri.

Îți poți elabora propria strategie și ai autonomie deplină

Fondatorul și managerul unei companii mici sau mijlocii pot fi una și aceeași persoană, iar întreaga cultură organizațională poate fi centrată în jurul său. Ca întreprinzător, ai ocazia de a-ți vedea ideile concretizate în afaceri profitabile și de a construi o relație personală, mai apropiată, cu clienții și furnizorii. Mai mult, ai autonomie deplină în ceea ce privește business-ul tău, poți să-ți elaborezi propria strategie în cadrul piețelor și să iei în considerare diversitatea sortimentală oricând identifici noi oportunități sau îți dorești o poziție mai sigură.

 În mediul de afaceri complex de astăzi, IMM-urile își pot realiza pe deplin potențialul deoarece au la dispoziție numeroase programe menite să promoveze antreprenoriatul și să le îmbunătățească mediul economic. Proprietarii de afaceri mici și mijlocii dispun de o evidență simplificată a activității lor și au parte de avantaje numeroase întrucât IMM-urile au un rol crucial în economie și, în final, ajung să genereze cea mai mare parte din companiile mari.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker