Economic

HIDROFOR sau POMPĂ SUBMERSIBILĂ: Cum să faci alegerea corectă?

Atunci când alimentarea cu apă nu poate fi făcută din diverse motive de la rețeaua centralizată de distribuție, o soluție alternativă o reprezintă fântânile și puțurile de mare adâncime. Acestea pot asigura necesarul de apă al unei locuințe direct din pânza freatică, însă pentru aceasta este nevoie și de un echipament de pompare. Rolul acestuia este acela de a prelua apa din sursa de alimentare și a o transfera către instalația din locuință asigurând, astfel un flux constant.

De multe ori, cei aflați în situația de a-și instala un astfel de echipament sunt puși în fața unei dileme, pentru că au de ales între hidrofor și pompa submersibilă.

Dacă și tu te confrunți cu o astfel de dilemă, te ajutăm să faci alegerea corectă, în funcție de nevoile tale.

 Care este diferența între cele două echipamente

Și pompa submersibilă și hidroforul pot  asigura alimentarea cu apă a unei locuințe, diferența dintre ele constând în modul de funcționare și locul în care se amplasează.

Astfel, în timp ce hidroforul aspiră apa pe care apoi o livrează către instalația de consum, pompa submersibilă o împinge, având astfel mai multă forță.

O altă diferență constă în faptul că pompa submersibilă se instalează și funcționează scufundată în apă – care are și rol de lichid de răcire – în timp ce hidroforul se instalează la suprafață, într-o cameră tehnică.

Pe scurt, pompa submersibilă împinge apa direct din pânza freatică spre sursa de consum, in timp ce hidroforul o aspiră de la suprafață.

Ce criterii trebuie să iei în considerare

După ce ți-am explicat pe scurt principiile de funcționare ale celor două echipamente, e timpul să afli care sunt detaliile pe care trebuie să le ai în vedere când ești pus în situația de a alege.

Adâncimea forajului

Dacă sursa de apă este aproape de suprafață, un hidrofor complet echipat va face față unui foraj de maxim 8-9 metri, în timp ce un hidrofor de adâncime, dotat cu ejector, poate absorbi apa dintr-un foraj de 20-40 de metri.

La adâncimi mai mari, eficiența hidroforului scade, pentru că este nevoie de o putere de absorbție tot mai mare, situație în care se recomandă folosirea unei pompe submersibile. Este mai ușor să împingi apa cu presiune decât să o aspiri, astfel că aceasta face față mai ușor unui volum mai mare de apă, care crește pe măsură ce forajul este mai adânc.

 Necesarul de consum

Dacă ai nevoie de apă strict pentru necesarul locuinței, un hidrofor poate face față cu brio, mai ales dacă este vorba de o casă cu o singură baie. În acest caz, contează mai puțin numărul de utilizatori, și mai mult numărul punctelor de consum. Cu cât acesta este mai mare, cu atât sunt șanse ca debitul de apă să scadă.

În cazul în care folosești apa și pentru irigat, sau pentru umplerea piscinei, e recomandat să folosești o pompă submersibilă, care poate furniza un debit mai mare pentru un consum sporit.

 Distanța dintre sursa alimentare și locuință

Cu cât această distanță este mai mare, cu atât este necesară mai multă presiune pentru ca apa să ajungă la instalațiile de consum. De asemenea, trebuie luată în considerare și înălțimea la care sunt amplasate punctele de consum. Când vine vorba de presiune, pompele submersibile sunt mai eficiente, nu neapărat pentru că ar avea motoare mai puternice decât hidrofoarele, ci datorită principiului de funcționare.

Dacă sursa de alimentare este amplasată în curte sau în imediata vecinătate a locuinței, un hidrofor poate asigura fără probleme alimentarea cu apă la o presiune optimă, atât pentru punctele de consum aflate la parter cât și pentru cele de la etajele superioare.

În cazul în care sursa de alimentare este aflată la o distanță mai mare, o pompă submersibilă va face față mai bine, în comparație cu un hidrofor.

 Așadar, hidroforul poate fi o alegere inspirată pentru o locuință cu consum normal, alimentată dintr-o sursă aflată în apropiere și având o adâncime de cel mult 40 de metri. In același timp, pompa submersibilă poate fi instalată în foraje de mai mare adâncime și amplasate la distanțe mai mari, asigurând un debit optim și în cazul unui consum sporit.

 

  

Articole similare