Economic

5 avantaje ale sistemelor fotovoltaice explicate de specialiști

Energia solara este nepoluanta si economica, motiv pentru care in ultimii ani din ce in ce mai multe persoane isi indrepta atentia catre utilizarea de panouri fotovoltaice. O astfel de abordare se dovedeste eficienta atat pentru consumatorii mici, cat si pentru consumatorii mari.

Nu doar ca energia solara este nepoluanta, dar materialele din care sunt realizate panourile sunt foarte rezistente, beneficiind de o garantie indelungata, chiar si de 25 de ani. Pentru ca economia pe termen lung este importanta, utilizatorii aleg aceste sisteme, in ciuda unui pret de instalare semnificativ si a unor costuri pentru echipamente destul de ridicate.

In mod cert, un sistem fotovoltaic eficient poate reduce costurile cu energia electrica si poate sa  asigure chiar independenta energetica. In plus, Romania este o tara favorizata din punct de vedere al luminii solare, cu peste 210 zile insorite pe an si un flux energetic de 1300 kwh/m2/an.

Principalele avantaje ale instalarii unor panouri fotovoltaice

Pentru ca energia solara este gratuita si soarele este o puternica sursa de energie ce poate fi exploatata prin instalarea de panouri fotovoltaice, multi au oportunitatea de a profita din plin de acest tip de energie si de a o valorifica optim.

De altfel, se poate vorbi despre cinci avantaje deosebit de importante:

1. Facturi mai mici la plata energiei electrice

Unul dintre principalele avantaje ale folosirii panourilor fotovoltaice este acela al reducerii valorii facturilor de electricitate. Persoanele care opteaza pentru acest tip de energie nu numai ca vor face economii semnificative la factura de energie electrica, ci vor mai avea un avantaj- in cazul in care vor genera mai multa energie decat cea utilizata, surplusul va fi exportat inapoi in retea si vor fi compensate pentru acea productie.

2. Tipuri de energie electrica diferite

Un alt beneficiu al panourilor fotovoltaice consta in faptul ca pot produce mai multe tipuri de energie – atat electrica, cat si solara – cu panourile solare. Sistemele fotovoltaice produc curent care se conecteaza la retea sau se stocheaza in acumulatoare, construind sisteme autonome ce pot produce curent electric pentru pompe de irigatie, boilere pentru incalzirea apei, distilarea apei in zonele in care apa potabila este limitata, dar si pentru alte aplicatii.

3. Costuri mici pentru mentenanta

In alta ordine de idei, panourile fotovoltaice au costuri de mentenanta reduse. reduse de mentenanta. Acestea trebuie mentinute curate, iar curatarea este necesara de cateva ori pe an. Pentru ca panourile nu au componente care sa se consume repede, nu exista niciun motiv de ingrijorare, doar invertorul va trebui schimbat dupa aproximativ un deceniu de functionare, deoarece acesta functioneaza in mod continuu.

4. Proces pentru generarea energiei electrice prietenos cu mediul

In plus, un avantaj important al panourilor solare se materializeaza in faptul ca ajuta la evitarea formarii gazelor cu efect de sera. Procesul pentru generarea energiei electrice nu implica productie de gaze, de fum sau de alte produse chimice.

5. Permite deconectarea de la retea

Nu in ultimul rand, aceste panouri permit utilizatorilor sa se deconecteze de la retea, acesta fiind un beneficiu major pentru oamenii care traiesc in locuri indepartate, cu acces limitat la liniile electrice principale de alimentare.

 

Un comentariu

  1. Producatorii, comerciantii si electricienii-instalatori ai acestor echipamente stiu foarte bine cat costa acest sistem alternativ de producere a energiei electrice.
    Randamentul de 1300 kwh/m2/an este unul extrem de optimist, care se poate obtine cu cel mai performant panou, la 300 zile insorite pe an si cca 10 ore pe zi, iar pretul unui asemenea panou este de cca 2500 ron, fara montaj si celelalte echipamente auxiliare, invertor, acumulatori, automatizari, etc.
    O casa moderna are un consum energetic de cca 8 kw putere instalata. Investitia se situeaza undeva la 80.000 ron si are o viata de exploatare de cca 15 ani, la parametrii acceptabili.
    Costurile de operare nu sunt neglijabile, dar sigur nu sunt mari, insa unele echipamente trebuiesc inlocuite, dupa anumite perioade, in functie de calitatea lor.
    Energia suplimentara pompata in sistemul energetic se compenseaza la sume foarte mici, adica undeva la 0,14 ron/kwh, in schimb energia la consumatorul final varianza, in functie de furnizor, de la 0,60 la 1 ron/kwh, evident cu toate taxele incluse.
    La toate astea trebuie sa ai rabdare cu birocratia de pe la Electrica Distributie, o multime de acte, termene de asteptare si punere in opera.
    Despre programul Casa Verde nu mai vorbim caci cu totii stim cum este cand statul nu are bani de asa ceva, iar tehnic vorbind, trebuie sa fii bine pus pe la autoritati ca sa nu se blocheze site-ul la ziua startului (sic), si oricum nu se finanteaza decat sume mici, pentru puteri de cca 4KWH, asa cum au ramas standardele de consum ale casele de pe vremea regimului trecut.
    In concluzie, cu 80.000 ron, astazi cumperi, daca stii sa-ti negociezi furnizorul si contractul, cca 150.000 kwh, adica cca 10.000 kwh pe an timp de 15 ani, adica 30 kwh/zi, mai mult decat suficient intr-o familie de 3 persoane, cu utilitatile necesare intr-o casa.
    Prin Europa occidentala toate casele sunt pline cu astfel de panouri, dar nu ca ar da bani consumatorii ci pentru ca statele finanteaza energia verde suficient de bine astfel incat independenta energetica sa fie asigurata in mod economic.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker