Economic

21 de soiuri de roșii românești, omologate la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău

Autoritățile vor să aducă pe piața din România roșiile românești cu gustul de altădată, motiv pentru care, începând de anul viitor, fermierii ar trebui să folosească numai semințe românești, obținute la stațiunile de cercetare. În prezent, fermierii importă semințele de roșii, pentru că în România nu se mai găsesc. De cealaltă parte, ministrul Agriculturii spune că soiurile autohtone nu mai sunt căutate pentru că producătorii mizează pe cele din import, care sunt mult mai aspectuoase și mai rezistente.

La Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău sunt omologate 21 de soiuri de tomate românești, fiind vândute sute de kilograme, iar stocurile pentru soiurile Buzău 1600, Siriana și Inimă de bou deja s-au terminat.

Pentru a evita comercializarea soiurilor din străinătate, la Banca de Gene de la Buzău vor fi omologate în continuare soiuri românești.

Cercetătorul Costel Vînătoru, directorul instituției, spune că soiurile românești ar trebui să fie reintroduse în cultură, deoarece acestea au avut de pierdut din cauza faptului că nu a fost creat un program național de selecție conservativă. „Soiurile românești ar trebui reabilitate, introduse în cultură, pentru că ele au pierdut teren datorită faptului că nu a fost un program național de selecție conservativă.”

Roșii românești – soiurile Moldoveanu, Oltena, Ghitia, Alvaro, Raluca, Elisabeta, Alexandra – se mai produc și la Cluj. Acum, dezvoltarea semințelor de legume se face doar în stațiunile legumicole din Buzău și Bacău, dar și la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură și Floricultură Vidra. De asemenea, sunt și operatori privați care sunt producători de semințe.

„Trebuie să avem o coordonare între acești producători, să îi încurajăm să producă semințe din soiuri românești”, spune Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Bugetul alocat pentru programul „Tomata” este anul acesta de 225 de milioane de lei, a fost împărțit în două cicluri, iar beneficiarii pot primi până la 4.000 de euro.

„Pentru tomatele cultivate în ciclul I și în ciclul II de producție, pentru a încasa valoarea sprijinului maxim de 4.000 euro/beneficiar (3.000 euro/beneficiar pentru ciclul I și 1.000 euro/beneficiar pentru ciclul II), producțiile vor trebui să fie valorificate după cum urmează:

  • Pentru ciclul I – între 1 martie și 10 iunie;
  • Pentru ciclul II – între 15 octombrie și 9 decembrie.

În privința producțiilor minime nece­sare, trebuie realizate 3.000 kg/1.000 mp, față de forma inițială a actului normativ care prevedea realizarea unei cantități de 5.600 kg/1.000 mp”, se arată pe site-ul ministerului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker