Cultură

20 de ani de la prima ediție a taberei de pictură pentru profesioniști de la Monteoru

A început Tabăra Națională de Documentare și Creație „Măgura Art 2024”. Aflată la ediția a XII-a, tabăra este un proiect inițiat și coordonat de Valeriu Șușnea, președinte al filialei buzoiene a UAP. Ea se va desfășura în această săptămână, la Sărata Monteoru, la Casa cu Tei. Invitații acestei tabere sunt Angelica Alexa, Valeriu Herța, Lucia Juncu, Florin Mocanu, George Păunescu, Ioan Doru Vlădoiu și profesorul George Tarara. Lor li se va alătura Valeriu Șușnea și în calitate de gazdă.

Tabăra, susținută financiar de Consiliul Județean, este o carte de vizită pentru Buzău. Foarte mulți artiști plastici din țară au trecut pe aici și au creat o memorie a locurilor prin imagine. „Filiala Buzău a UAPB devine un ferment pentru mulți artiști. În cele unsprezece ediții de până acum au venit în tabără aproape o sută de artiști care își trec în CV această experiență și  fac cunoscut și Ținutul Buzăului”, spune președintele UAP Buzău.

Anul acesta se împlinesc și 20 de ani de la prima ediție a acestei tabere, care la începuturi se numea Monteoru Art. Unii dintre cei care au trecut pragul acestei tabele în urmă cu 20 de ani au trecut deja la îngeri și pictează acolo. „Academicianul Ion Sălișteanu  a murit, domnul profesor Mihai Mănescu a murit anul trecut, Ion Grigore  care a fost printre primii care au trecut pragul taberei, a murit. . Mai sunt doar trei- patru dintre cei care au participat la primele ediții ale proiectului”, spune președintele UAP Buzău.

Primele patru ediții s-au numit „Monteoru Art”, și au fost sponsorizate de Ion Mănescu. Din 2008 s-a trecut la denumirea de „Măgura Art” și tabăra a fost susținută de Consiliul Județean. Acesta este unul dintre motivele pentru care președintele UAP Buzău își dorește ca la această ediție să se alăture pentru un moment aniversar oamenii deosebiți care au participat la primele ediții ale acestei tabere și au  crezut în potențialul ei. „Am făcut demersurile ca  cei care mai sunt în viață și care au participat în 2004, la prima ediție, să fie prezenți într-o seară în tabără ca să rememorăm cei 20 ani de când am început acest proiect. Una dintre personalități este Nicolae Alexe, unul dintre cei mai mari graficieni, profesor la Universitatea Națională de Artă”, spune Șușnea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare