Cultură

Concursul literar „Lăsați copiii să vină la Mine!”, la a treia ediție

Duminică, 30 iunie, biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Buzău a devenit neîncăpătoare pentru cei peste o sută de copii participanți la cea de-a treia ediție a Concursului literar „Lăsați copiii să vină la Mine!”. Cu prilejul acestei competiții, preotul Alexandru Pripon, inițiatorul și organizatorul evenimentului, a ales o temă inedită: „Povestea mea va vindeca lumea”. Tinerii scriitori s-au străduit să compună texte cât mai frumoase pe marginea acestui subiect generos, fiecare abordându-l într-un mod original.

Ca în fiecare an, membrii juriului au avut o misiune foarte grea, aceea de a alege cele mai bune lucrări pentru a fi premiate. Au fost înscriși în concurs aproximativ 115 participanți, din toată România și din Republica Moldova.

Juriul a fost alcătuit din oamenii de cultură buzoieni Tudor Cicu (critic literar, poet și prozator,  președintele juriului), Elena Căpățînă (poetă, prozatoare și publicistă, președinta filialei Buzău a Ligii Scriitorilor din România) și Mihaela Roxana Boboc (poetă, membră a Uniunii Scriitorilor din România).

La festivitatea de premiere au mai participat Laurențiu Belizan (poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România), Gina Zaharia (poetă, membră a Uniunii Scriitorilor din România), Stelian Grigore (profesor, poet, prozator, publicist, membru al Ligii Scriitorilor din România, directorul revistei „Caietele de la Țintești”), precum și mulți alți invitați, părinți, profesori și copii.

Unele dintre premiile acordate au purtat numele unor mari personalități buzoiene, care, din nefericire, ne-au părăsit mult prea devreme: Alexandru Oproescu, Marin Ifrim, Nistor Tănăsescu, Lucian Mănăilescu și Comandor Vasile Prăjescu. Au fost oferite și alte distincții, cum ar fi premiul președintelui juriului, premiul revistei „Literadura”, premiul revistei „Caietele de la Țintești” și premiul Ligii Scriitorilor din România.

În aceeași zi, a avut loc și festivitatea de premiere a laureaților concursurilor în limba germană („Eine bessere Welt”) și în limba engleză („A better world”), competiții literare adresate doar elevilor de gimnaziu, unde au fost înscrise 100 de texte.

Fericiți și vizibil impresionați, elevii prezenți la manifestare au plecat acasă cu o diplomă și cu câte un exemplar din antologia concursului.

Desfășurându-se în al treilea an sub această formă, competiția „Lăsați copiii să vină la Mine!” promovează copiii și îi încurajează să devină scriitorii zilei de mâine, la a căror formare literară au pus umărul organizatorul concursului, profesorii coordonatori, juriul și, nu în ultimul rând, părinții, care i-au încurajat să participe la această adevărată „școală de creație”, după cum a numit concursul, în cuvântul său de început, președintele juriului. Și povestea, care va vindeca lumea, merge, sunt convinsă, mai departe!

Alina Ane-Maria PRIPON este profesor la
Școala Gimnazială „G. E. Palade”

Articole similare