Administrație

20.000 de elevi buzoieni vor primi pachete cu cărți în cadrul programului ,,Buzăul citește”

20.000 de copii din municipiul Buzău, elevi ai claselor III-XI, vor beneficia de câte un pachet cu patru cărți în cadrul programului de încurajare a lecturii ,,Buzăul citește”, aprobat de Consiliul Local la ședința de joi. Inițierea și finanțarea acestui program au fost propuse de consilierii locali social-democrați drept amendament la proiectul de buget al municipiului pe anul 2021.

,,Acest program însea­mnă că toți elevii din municipiu vor primi un pachet cu câte patru cărți, selectate de experți din Educație, și vor intra într-un program în care vor beneficia de sesiuni de dezbateri și concursuri între școli. Este un program la nivelul întregului oraș, prin care se va încuraja cititul. Vă pot spune procentele îngrijorătoare cu care ne confruntăm: la testele Pisa suntem pe ultimul loc la capitolul citire, 42% dintre elevi sunt analfabeți funcționali, adică citesc, dar nu înțeleg ce citesc, iar 69% dintre români nu au citit niciodată o carte. Ar trebui să facem ceva în acest sens. Și eu sunt de acord că trebuie să investim și prin burse, dar mai ales prin programe educaționale pentru că, de multe ori, cei 10 lei ori 20 de lei oferiți nu se vor măsura în eficiență și în performanță, însă un program poate aduce plus valoare. Programul va avea o raportare lunară”, a explicat viceprimarul Oana Matache.

Costurile acestui proiect se ridică la aproximativ 800.000 de lei, sumă care va fi obținută parțial din bugetul alocat Culturii și din sumele prevăzute pentru organizarea Drăgăicii.

Concret, programul ,,Buzăul citește” presupune acordarea  unui pachet de patru cărți  elevilor, două din programa școlară și două din lecturile apreciate de copii, titlurile fiind stabilite de experți, cu acordul Ministerului Educației. Copiii vor primi și jurnale de lectură, pe care vor trebui să le completeze după ce au citit cărțile. De asemenea, proiectul va presupune și alte activități care în final să-i determine pe copii să citească de plăcere.

Articole similare