Educație

148 de elevi buzoieni se vor califica în Școala duală „Meritas”

Marți, 23 ianuarie, ora 11, în Sala „Nicu Constantinescu” a Primăriei municipiului Buzău, se va semna „Contractul de parteneriat” pentru anul trei al Școlii duale „Meritas”.

Părțile semnatare sunt: Primăria Municipiului Buzău, reprezentată de primarul Constantin Toma, 14 agenți economici – Voestalpine Railway Systems Romania S.A., RER Sud S.A., SC Greentech S.A.., S.C.. Romcarbon S.A., S.C. Bencomp SRL, S.C. Urbis Serv S.R.L., Hoeganaes Corporation Europe SA, Sisecam Automotive Romania SA, Agi Construct SRL, Ursus Breweries S.A., S.C. Trans Bus S.A., Metal Somet S.A., Multiprod Energo SRL, Societatea Națională de Transport Gaze Naturale „TRANSGAZ” S.A.-, și Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu” Buzău, director Lucica Stănculeanu.

Pentru anul școlar 2024/2025 au fost solicitate 148 locuri pentru următoarele calificări: sudor, operator la mașini cu comandă numerică, electrician exploatare joasă tensiune, lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic, mecanic auto, electrician auto, fierar betonist-montator prefabricate, operator fabricarea și prelucrarea polimerilor, operator în industria malțului și a berii.

Școala Duală „Meritas”, un adevărat centru de excelență în învățământul profesional tehnic de la Buzău,  este un proiect ce a început în 2022, prin care Primăria Buzău s-a implicat atât în realizarea facilităților de cazare și masă, dar și în realizarea unui teren de sport la Liceul Tehnologic ,,Dimitrie Filipescu”, pentru elevii ce vor să devină muncitori înalt calificați.

De asemenea, Primăria Buzău susține, împreună cu agenții economici, o bursă lunară de 600 de lei pentru fiecare elev, dar și gratuitate pentru cazare, masă și transport local.

Reamintim că planurile Primăriei pentru pregătirea forței de muncă tehnice în Buzău vizează și înalt calificarea și în acest sens în luna noiembrie a anului trecut, primarul Constantin Toma a semnat împreună cu Ligia Deca, Ministrul Educației, contractul de finanțare, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru construcția Campusului, unde va funcționa „Consorțiul pentru învățământ dual și tehnic superior”. Acesta presupune construirea unui campus universitar care va fi amplasat   la ieșirea din Buzău spre Vernești. Aici urmează să fie pregătiți atât viitorii ingineri, dar și viitori muncitori înalt calificați în domeniile industriilor mecanice și alimentare.

Școala duală „Meritas”, unde deja se pregătesc mulți elevi în domeniul meseriilor industriei mecanice, reprezintă primul pas în acest proiect.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker