Actualitate

Cum devine Buzău o destinație turistică și pentru experiențe culinare autentice

Slow Food Buzău înființează o rețea care promovează agricultura sustenabilă și turismul culinar din Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului

Comunitatea Slow Food Buzău a lansat rețeaua de tip „Farm-to-Table”, menită să redefinească agricultura și turismul local în cadrul Geoparcului Global UNESCO Buzău. Concret, această rețea va contribui la îmbunătățirea turismului gastronomic și la crearea de noi posibilități economice pentru fermierii locali. De aceea, acest program pune în legătură fermierii cu pensiunile și restaurantele care sunt angajate în practici sustenabile și sunt interesate să ofere produse locale și de sezon.

Thorsten Kirschner, purtătorul de cuvânt al comunității Slow Food Buzău, explică faptul că rețeaua de tip „Farm-to-Table” va face din Buzău o destinație turistică și pentru experiențe culinare autentice: „Dorim ca Buzăul să fie recunoscut și ca destinație de top pentru experiențe culinare autentice, de proveniență locală. Dar, în încercarea noastră de a celebra bogata moștenire culinară a Buzăului, nu este suficient să avem doar o rețetă tradițională pentru un produs; este esențial ca acesta să folosească 100% ingrediente locale din surse ecologice. Scopul nostru este să atragem în special turiștii străini, care caută din ce în ce mai mult astfel de experiențe autentice și sănătoase”.

În acest fel, Buzăul se aliniază cu tendințele existente la nivel mondial, prin care se promovează introducerea de produse proaspete, cultivate la nivel local, direct de la fermă, pe masă, pentru o experiență culinară deosebită. Această abordare asigură cele mai proaspete alimente, sprijină agricultura locală și promovează practici culinare durabile.

Slow Food Buzău dorește să pună cap la cap oferta de produse proaspete de la fermierii locali cu cererea din partea restaurantelor, pensiunilor și punctelor gastronomice pentru a asigura o legătură perfectă între producători și consumatori, corelând astfel cererea cu oferta. Slow Food Buzău anunță că va face și livrare din ușă în ușă, dar va utiliza și tehnologia pentru a răspunde cerințelor pieței.

Criterii stricte de participare

Rețeaua are criterii stricte de participare. Un criteriu se referă la fermieri și stipulează că aceștia „trebuie să fie înregistrați oficial, să urmeze practici durabile, cum ar fi evitarea pesticidelor și asigurarea unui tratament etic al animalelor locale”. Și pensiunile trebuie să își adapteze meniurile care trebuie să conțină ingredient cu specific local: „Se așteaptă ca pensiunile și restaurantele să elaboreze meniuri speciale care să pună în evidență ingrediente 100% locale, provenite din surse durabile, promovând astfel o atracție gastronomică unică atât pentru turiștii locali, cât și pentru cei internaționali”, transmit reprezentanții Slow Food Buzău.

Cum se va face promovarea agriculturii durabile

Această inițiativă se concentrează pe încurajarea practicilor agricole sustenabile, pe protejarea mediului înconjurător și pe deschiderea de oportunități de venit viabile pentru comunitatea agricolă locală. Părțile interesate sunt încurajate să se alăture acestei mișcări pentru a crea o rețea alimentară sustenabilă și interconectată. Mai multe informații despre înregistrare pot fi găsite pe site-ul oficial www.slowfoodbuzau.com.

Comunitatea Slow Food Buzău, parte integrantă a mișcării globale Slow Food, este dedicată promovării practicilor agricole sustenabile, producției alimentare artizanale și turismului culinar.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker