Politic

Boborul!

Încă din momentul în care am văzut prima listă de revendicări a protestarilor din breasla transportatorilor și a fermierilor am avut o tresărire cum că lucrurile nu sunt atât de oable precum voiau protagoniștii să credem. Și mă refer la cerința ca Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură să renunțe la strictețea controalelor pe care inclusiv responsabilitatea gestionării banilor europeni o impune. Apoi mi-am zis că este o scăpare și m-am decis să las la o parte bruma de bănuială conspiraționistă, cum că și-ar fi vârât coada niscai inși inspirați de Mama Rusie.

Din păcate, temerile mi s-au adeverit după ce protestarii care blochează mai multe artere de circulație din țară au scos din joben o nouă listă de revendicări, 76 la număr, care, pur și simplu, par că vor să compromită total cerințele, multe justificate, ale celor care stau acum în stradă. Să începem cu ridicolul semnăturii de pe listă, Poporul Român, care aduce cu „Boborul” lui Nenea Iancu. Care „bobor”, chiar dacă are pretenția, absolut justificată, a punerii în aplicare a prevederilor referndumului privind reducerea la 300 a numărului de parlamentari, nu poate  include această revendicare pe lista doleanțelor unei mișcări sociale de breaslă.

Ca să nu mai vorbim despre ultimul punct de pe lista celor 76: „Toți participanții pașnici independenți care au fost la protest și care pot face dovada că au fost la protest nu vor fi supuși unor controale suplimentare față de controalele legale ale autorităților, li se vor returna permisele, li se vor anula dosarele penale”. Adică, dacă ai luptat în stradă zilele acestea în numele „Poporului Român”, îți sunt iertate infracțiunile și contravențiile săvârșite în „exercițiul funcțiunii”. Un fel de îndulcire a controalelor APIA din primele zile, dar dusă la extremul ridicolului. Sau al cinismului.

Mergând pe logica „listei poporului”, ar trebui ca medicii, asistenții medicali și alte categorii care protestează să lase la o parte pancartele și să facă bine să își adauge revendicările pe listă și să-și lase destinele pe mâna  „poporului” și a negociatorilor acestuia. Mai ales că, de exemplu, vânătorii au fost deja băgați în ciorba celor 76 de doleanțe, „poporul” cerând în numele lor, „adeverința de poligon” și „legea ursului”.

Dacă nu ar fi de plâns, ar fi de râs. Mai ales că unul dintre liderii „poporului” – nenea cu căciula albă pe ochi -, care nu face un secret că vrea să-și tragă partid politic, are deja o notorietate dobândită printr-o participare penibilă la (n-a)iUmor…

Să mă fac bine înțeles. Sunt convins că grosul revendicărilor cu care s-a ieșit inițial în stradă sunt măcar parțial justificate. Cu mici scăpări generate, poate, de emoția momentului. Dar promovarea unei ciorbe de revendicări, cele mai multe fără legătură cu breslele care au inițiat protestul, nu face altceva decât să compromită bunele intenții cu care s-a plecat la drum. Și să facă jocul forțelor oculte care au inspirat lista cu cele 76 de doleanțe, transformând totul într-o harababură care poate oricând degenera în violențe gratuite.

Și totul fără ca Simion și Șoșoacă să își bage coada la vedere. Semn că băieții care se hrănesc cu seva estică sunt mult mai mulți. Și stau încă în conservare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker