Dacă titlul articolului vă trimite cu gândul la un recent film despre lordul drogurilor, Pablo Escobar, nu greșiți, de acolo m-am inspirat, și încerc să explic de ce. Întâi, traficul glo­bal de droguri l-a transformat pe Escobar în cel mai temut și bogat personaj al țării sale, dintr-un oarecare țărănoi șmecheraș. Secundo, a devenit un erou popular, adulat, chiar dacă a ordonat mii de asasinate, avea o anume carismă și afișa o pasiune contagioasă pentru țară și popor. Terțo, promitea, mai și făcea, opere de caritate, locuințe, drumuri, se lupta cu justiția ,,nedreaptă”, cu străinii ce,,dictau” în patria lui, a ajuns parlamentar.

Ar mai fi și condamnarea la închisoare, de ochii lumii, la presiunea americanilor, exasperați că le trimitea tone de cocaină pe cap, dar comparația se cam oprește aici, lordul Escobar a sfârșit-o prost, i-a supărat pe toți și l-au executat în stil comando. Deși, despre un comando de killeri vorbea și Dragnea, însă în cazul lui un scena­rist de Hollywood ar rămâne fără pâine, nu-i poți cere atâta imaginație nici măcar unui artist al intrigii și fanteziei. Politica­lly correct, zicem fantezie, nu folosim termeni gen minciună, aberație, grandomanie, poate mai potriviți în acest caz …

Mai departe, ca și în cazul lui Escobar, acum nimeni dintre apropiați și autorități nu-și recunoaște explicit o fărâmă de vină morală, o dau scăldată de parcă li s-ar fi făcut vrăji, pur și simplu s-au trezit ca după hipnoză. Așa ceva, cu asemenea trucuri n-ar îndrăzni nici circarii din Drăgaica să mai păcălească publicul sau, dacă ar încerca, li s-ar cere banii la ieșire! Mai nou, se aude că vor fi luate “la puricat”, cu o expresie tocită în presă, toate contractele lui Dragnea, de unde întrebarea simplă, dar până în acest moment, ce ați păzit, domnilor?

Doar nu există procuror să nu știe anecdota cu Al Capone, un Escobar precoce, la scară redusă, degeaba au încercat să-i pună în cârcă numeroase crime, l-au înfundat contabilii, luați urma banilor, așadar!

Și ajungem la ceea ce circulă zilele acestea pe rețelele sociale, un fel de sondaj cu o unanimă concluzie, va sta boss Dragnea la Jilava în secțiunea VIP, cu internet, televizor, telefon (apropo, Escobar își construise propria închisoare), va specula prin avocați orice chichiță legală și într-un an va fi un om liber. Posibil, grație manierei în care au deșelat Justiția, Codul de Procedură Penală arată ca un șvaițer, prost să fii să nu te strecori prin găurile sale.

Va fi un om liber și putred de bogat, iar comentariile de pe Internet sunt la unison, dacă rămân cu un milion de euro după un an de închisoare, mâine mă rog de ei să mă bage în locul lui! Aici s-a ajuns, și este opinia cvasigenerală, nu trebuie să vină fanaticii ce se lăudau la un miting cu autobuze că-l vor scoate ei pe Dragnea din pârnaie, sunt destui care i-ar lua bucuroși locul, dar să rămână cu banii! Într-un asemenea scenariu, s-ar forma cozi imense la porțile pușcăriilor, devenite pentru unii hotel de lux…

Cât despre urmașii săi la vârful partidului, continuă să uimească prin reacții hilar-penibile, defilează de parcă au călcat întâmplător în ceva murdar, s-au șters pe bombeu și-și văd senini de drum. Nu le cere nimeni să-și pună ostentativ cenușă în cap, dar să nu realizeze dimensiunea dezastrului de imagine, să nu facă un pas în lateral?, departe suntem de minima moralia…

Două vorbe și despre mama lui Ștefan cel Mare, de care mi-am amintit văzând grija pe care i-o poartă o televiziune de casă pesedistă celuilalt faimos pârnăiaș al țării. ,,Mărturisiri dureroase despre nunta din închisoare”, se titra cât tot ecranul, și era vorba despre un interviu cu mama lui Radu Mazăre, proxim ginerică. OK, e normală dragostea maternă, dar cu un minim de măsură, nu ieși oftând pe sticlă după ce până mai ieri Radu mamii trimitea bezele de pe skijet pe valurile Oceanului Indian, nu te ofuschezi de grija meniului de nuntă, păstrezi un dram de bun simț.

Singurul care ar fi îndreptățit să ofteze ar fi lemurul pe care-l ținea pe umăr în Madagascar, trist după ce stăpânul i-a fost luat să-și ispășească lăcomia, dar la banii lui Mazăre i l-ar putea aduce pe simpaticul animăluț de companie în răcoarea celulei.

Păi dacă neamurile lui Radu Mazăre – mamă, frate, mă rog, viitoare nevastă – se  dau lovite pe la televizor, mă întreb: mama lui Ștefan Cel Mare și, poftim, Sfânt, ce-și îndemna fiul ,,Pentru țară mori!”, ce-ar mai zice în zilele noastre?

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Bun materialul, bine inspirat autorul și cu puțin umor subtil.
    Felicitări!
    În concluzie o replică din aceeași operă:”Ce spui tu, străine, Ștefan e departe…” De la patriotismul răposaților eroi naționali și domnitori educați de mame de laudă și până la degenerații și scelerații de așa-ziși conducători contemporani cu ale lor mame proaste e o diferență de la pământ la stele!
    Săracă țară bogată cine’a ajuns să te conducă!

Comments are closed.