Cultură

Şlefuitorii de cuvinte / Medalion literar – Cecilia Moldovan

Cecilia Moldovan este o eseistă, prozatoare, tradu­cătoare, poetă şi autoare de teatru, născută la 8 august 1950 în Bacău. Cu excepţia studiilor universitare, când absolvă Facultatea de Filologie, secţia româno-engleză a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, în anul 1972, toată viaţa sa este legată de municipiul Bacău. Înaintea studiilor universitare, a urmat cursurile Liceului „G. Bacovia”.

După absolvirea facultăţii activează ca profesor de limba engleză la Şcoala „Al. I. Cuza” şi la Colegiul Naţional „Ferdinand I” din Bacău. Este traducător autorizat de limba engleză din anul 1998. Numele său este asociat şi cu unele reviste, cum ar fi: „Romance” a Consiliului britanic (1993), „Entre nous” (1995 şi 1997), „Partie Prenante” (2001) şi redactor la revista cadrelor didactice „Atitudini”.

A debutat cu poezie în revista „Ateneu” în anul 2006. De la acest debut şi până a prima apariţie editorială nu a mai fost decât un pas. În 2006 îi apărea volumul de versuri „Ages/ Vârste” (bilingv). Acestuia i-au urmat „Nonvirtual” (versuri, bilingv, 2007), „Piruetă după cursuri” (file de jurnal, proză şi teatru, 2010), „Înger din oficiu” (versuri, 2012), „Mersul pe cant” (versuri, 2012), „Cartea de identitate a privighetorii” (versuri, 2013), „Stele de import” (versuri, 2014), „Şi cerul ne era aşa aproape” (versuri, 2015) şi „Simfonia mea albastră” (versuri, 2018). Versurile sale au văzut lumina tiparului în multe publicaţii de specialitate, în primul rând din Bacău, dar şi în prestigioasa revistă ce apare la Râmnicu Sărat de 12 ani, „Spaţii cultu­rale”.

Graţie acestor performanţe literare, a fost primită în Uniunea Scriitorilor din România. Despre poezia Ceciliei Moldovan am să reproduc părerile unor personalităţi care nu fac afirmaţii gratuite. Mai întâi Paul Aretzu: „Cecilia Moldovan este o poetă rafinată, abordând o tematică diversă – o dovedeşte şi în acest volum -, excelând însă în domeniul spiritualităţii, urmă­rindu-şi cu atenţie procesele interioare şi raporturile cu ceilalţi şi cu divinitatea”.

Iar Mircea Petean decreta: „Cecilia Moldovan este o poetă de atitudine. Ea traversează comedia umană şi comedia literaturii de-a lungul şi de-a latul. Dar nu merge pe mijlocul străzii, ci preferă mersul pe cant şi pe bordură. Şi nimic din ceea ce îi răneşte sensibilitatea nu rămâne nesancţionat, în pofida unor reţineri lăuntrice mai mult sugerate decât rostite explicit”.

Semnatarului acestor rânduri nu-i rămâne altceva de consemnat decât, în afara faptului de a le da dreptate cronicarilor anteriori,  faptul că Cecilia Moldovan este o poetă cu mult har, o poetă citită, o poetă care nu mimează şi nu ia la modul superfluu trăirile şi sentimentele pe care cititorul trebuie să le întâlnească într-o poezie. Ea chiar trăieşte poezia şi acest fior, ce revine iarăşi şi iarăşi ca un laitmotiv, este ca o perpetuă înviere. Deşi ne-am văzut de multe ori la activităţi literare în Bacău şi chiar la Buzău, nu am avut răgazul să-i spun aceste concluzii la care am ajuns. O fac acum, cu oarecare întârziere. Felicitări.

Patetica

e-atâta grabă

paşi mici

ca picături de ploaie vara pe asfalt

sau note alunecând într-o cascadă

un om e fugărit de o himeră

sau de o idee

eu nu ating pământul

să nu trezesc minunea

savurăm finalul

totuna cu începutul

între ele atâta Fugă

şi Tocată

atâta mers pe vârfuri

Eu tot aici sunt

Pe mine încă mă mai place

un pic soarele

când se duce la culcare

îmi lasă stelele să

stăm de vorbă

una îşi trage pleoapa

ca un girofar

semn că suntem conectaţi…

doar este ora noastră

şi tu stai cu faţa spre astrul

harnic (s)clipind

să desluşească dacă râzi

ori sufletu-ţi lăcrimează

dar, ştii, eu tot aici sunt

ades rochia de hârtie mi-o pun

să lustruiesc cuvinte

pentru atunci…

drumul înapoi

A căzut o aripă de înger

în grădina mea,

am fost aleasă s-o primesc,

aud liniştea – ascunzişul Tău…

are atâtea înţelesuri –

mă căznesc să deprind zborul lin,

să-Ţi cuprind şoapta,

să întrezăresc calea,

paşii desprinderii de mine

şi de parfumul florilor.

posibile chei pentru o mască

termin să mă machiez

aşezată la masa cu invitaţi

bruneta din faţă cu buze subţiri

îmi zice:

„parcă sprâncenele tale

nu mai sunt atât de arcuite

ştii, femeile aţoase le au aşa

zic:: „eu auzisem că

cele cu buze subţiri sunt aşa…

îţi stă bine cu buzele mai groase”

amândouă ştiam că

nici un creion dermatograf

nu face minuni

doar falsifică adevărul

şi noi – două hoaţe

de frumos

iubire translucidă

mi-ai dăruit de mult

o inimioară de cristal

ce atârna de-un fir

din părul tău

o ţin pe etajera de la cap

şi când în noapte vii pe vânt

ea începe-a bate încetişor…

o, firul e deja cărunt

ediţia princeps

sunt aşa cum sunt

cum am fost

în ultimii două mii de ani

fără chimicale

fără alchimii

cu un singur ochi

de serviciu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker