Săptămâna aceasta, miercuri, 17 iulie, are loc examenul de titularizare. Conform datelor Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Buzău, anul acesta s-a înregistrat un record negativ, în sensul că numărul posturilor disponibile este cel mai mare, în timp ce numărul candidaților este cel mai mic din ultimii ani.

„Anul acesta avem un număr de 426 de candidați înscriși, respectiv 172 în centrul de examen pentru învățători și educatoare, și restul de 254 de candidați sunt înscriși pentru celelalte discipline. Avem o paletă largă de posturi anul acesta, 756 de posturi și fracțiuni de post, dintre care 196 de posturi sunt complete. Deci, candidați vor avea de unde să aleagă”, a declarat pentru Campus TV Daniela Palcău, inspector general adjunct al IȘJ Buzău.

Discipline la care nu s-a înscris nici un candidat

Cele mai multe posturi titularizabile sunt destinate învățătorilor și educatorilor.

„Ca noutate, avem un număr mare de candidați înscriși la Educație plastică, Educație muzicală, dar avem și câte un singur candidat înscris la alte discipline. Spre exemplu, la Istorie sunt candidați puțini, la Fizică și Chimie… Avem și discipline la care nu s-a înscris nici un candidat, cum ar fi Pedagogie.  Sunt mai puțini candidați decât în anii anteriori. Și clasele sunt mai puține pentru că efectivele de elevi au scăzut. Totuși, după repartizarea candidaților de anul acesta la Titularizare, candidații își pot folosi notele din anii anteriori pentru repartizarea pe posturile care rămân neocupate”, a mai declarat, pentru aceeași sursă, Daniela Palcău.

În aceste condiții, nu este exclus să apară multe situații în care profesorii aflați deja în activitate să fie solicitați la plata cu ora, pentru aco­perirea tuturor posturilor. Pentru a putea ocupa un post de titular, un candidat trebuie să obțină peste nota 7 la examen.