• Buzăul a avut cea mai mare delegație la Ziua Francofoniei

În premieră, 43 de elevi și profesori buzoieni au participat la Sărbătorirea Zilei Francofoniei, organizată marți, 12 martie, la Palatul Cotroceni, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Evenimentul a fost prilejuit de vizita oficială în România a Secretarul General al Organizației Internaționale a Francofoniei, Louise Mus­hikiwabo. Din delegația buzoiană au făcut parte elevi și profesori de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” (unde există filieră bilingv francofonă), Colegiul Național „B. P. Hasdeu”, Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret”, Liceul de Arte „Margareta Sterian”, Școala Gimnazială „Sf. Apostol Andrei” (centru de examinare DELF) și Școala Gimnazială Nr. 11.

Celebrarea Zilei Internaționale a Francofoniei – 2019 a fost organizată de către Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Educației Națio­nale, al Grupului Amba­sadelor, De­legațiilor și Instituțiilor francofone din România (GADIF) și al Biroului Regional pentru Europa Centrală și Orientală (BRECO) al Organizației Interna­ționale a Francofoniei (OIF).

Alături de reprezentanți ai corpului diplomatic și ai instituțiilor francofone din România, având în vedere criteriile de re­prezentativitate pe domeniul excelenței în limba franceză, la eveniment au participat laureații Olim­piadei de Limba Franceză, ediția 2018, etapele națională și internațională (nivel gimnazial și liceal) și profesorii coordonatori. Tinerii laureați au primit din partea Grupului Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor francofone din România (GADIF) și a Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) titlul onorific de „Ambassadeur de la langue francaise en Roumanie” („Ambasador al limbii franceze în România”).

Ioana Dogaru și Cătălina Nistor, premiate de GADIF și OIF

De la Buzău, au primit acest titlu Ioana Dogaru absolventă a Colegiului Națio­nal „B.P. Hasdeu”, studentă a Facultății de Medicină, Universitatea „Carol Davila” din București, profesor coordonator Tamara Popescu, și Cătălina Nistor, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, profesor coordonator Mihaela Iorga.

„Invitația Organizației Internaționale a Francofoniei, adresată Inspectoratului școlar Județean Buzău și Centrului Cultural Francofon Buzău, re­prezintă o recunoaștere a ­va­lorii proiec­telor pentru tineri, organizate de comunitatea buzoiană, sub semnul valorilor francofoniei. Delegația de profesori și elevi din Buzău a avut deosebita onoare de a participa la evenimentul de gală în timpul căruia doamna Louise Mushikiwabo, Secretarul Ge­neral al Organizației Internaționale, a Francofoniei le-a mulțumit pentru implicare, precizând că franceza este o limbă de creație, de inovație și de cooperare. Acestea vor fi și coordonatele Taberei francofoniei, a zecea ediție. În luna iulie, la Buzău, proiect multiplicat de Organizația Internațională a Francofoniei și în alte țări francofone din Europa Centrală și Orientală”, a declarat prof. Maria-Monalisa Pleșea, inspector școlar pentru limbi romanice.