Politic

Ciolacu, după votarea bugetului: „În lupta politică nu trebuie niciodată luați prizonieri cetățenii”

Camera Deputaţilor şi Senatul reunite, miercuri, pentru a discuta din nou, la cererea preşedintelui Klaus Iohannis, Legea bugetul de stat pe 2019, a votat actul normativ în cauză cu 245 voturi „pentru”, 115 voturi „împotrivă” și două abțineri.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, Parlamentului cererea de reexaminare a Legii bugetului de stat pe 2019, apreciind că acest lucru este necesar întrucât alocarea resurselor bugetare este, pe de o parte, fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte, nu asigură o reală funcţionare a unor instituţii publice cu rol esenţial în societate. „Separat de motivele de neconstituţionalitate, considerăm că Legea bugetului de stat pe anul 2019 se impune a fi reexaminată de către Parlament, întrucât alocarea resurselor bugetare este, pe de o parte, fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte, nu asigură o reală funcţionare a unor instituţii publice cu rol esenţial în societate. Mai mult, bugetul pentru anul 2019 afectează dezvoltarea comunităţilor locale şi realizarea unor investiţii strategice, în special segmentele programate de autostradă care ar trebui să contribuie direct la dezvoltarea societăţii. Totodată, această lege ar trebui reanalizată sub aspectul modului în care sunt alocate resursele în domeniile sănătăţii şi educaţiei, cu atât mai mult cu cât au crescut în mod semnificativ alocările destinate partidelor politice”, afirma preşedintele în cererea de reexaminare.

Argumentele şefului statului sunt: cadrul macroeconomic pe care s-a fundamentat bugetul anului 2019 este lipsit de realismul necesar unei construcţii bugetare credibile; veniturile bugetare sunt supraestimate; cheltuielile bugetare sunt subestimate; deficitul bugetar pune în discuţie respectarea unor obligaţii asumate de România în calitate de stat membru al Uniunii Europene;  arhitectura bugetelor unităţilor administrativ teritoriale afectează dezvoltarea comunităţilor locale;  majorarea sumelor alocate pentru finanţarea partidelor politice apare ca fiind nejustificată în raport cu subfinanţarea altor domenii.

De partea cealaltă, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, sâmbătă, la Slobozia, că „bugetul a fost construit foarte bine şi foarte riguros” şi nu este nevoie de modificări, aşa cum a cerut preşedintele Klaus Iohannis.

Președintele organizației județene a Partidului Social Democrat, deputatul Marcel Ciolacu, a scris pe pagina sa oficială de Facebook, după votarea Legii bugetului, că „în lupta politică nu trebuie niciodată luați prizonieri cetățenii”. Parlamentarul buzoian, care este și chestor al Camerei Deputaților, spune că „anul acesta vom avea cele mai mari bugete pentru investiții în Educație și Sănătate”: „Sper ca astăzi (miercuri, n.r.), după ce am votat în Parlament pentru a doua oară bugetul de stat pe 2019, să înțeleagă în sfârșit și președintele Iohannis că trebuie să existe un dialog între Guvern și Președinție în beneficiul oamenilor și că nimeni nu are nimic de câștigat dacă va continua să blocheze toate inițiativele actualei coaliții PSD-ALDE. Cifrele sunt clare și nu mint niciodată: anul acesta vom avea cele mai mari bugete pentru investiții în Educație și Sănătate, dar și suficienți bani pentru a crește salarii și pensii. Astfel, punctul de pensie va fi majorat cu 15%, de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, pensia minimă cu 10%, de la 640 de lei la 704 lei și salariul minim brut de la 1.900 de lei la 2.080 de lei pentru toate categoriile de salariați, cu excepția celor cu studii superioare care ajung la 2.350 de lei și a celor din construcții care vor avea 3.000 de lei”, a scris deputatul Marcel Ciolacu pe pagina sa oficială de Facebook.

3 Comentarii

  1. Cred ca dl Ciolacu trebuia sa spuna un pic altfel: „In lupta politica n i c i o d a t a nu trebuie luati cetatenii prizonieri electorali”, repet electorali.
    Politica usilor trantite in nas unii altora nu are ce cauta pe scena politicii;
    Respectarea legilor tarii obligatorii tuturor, inclusiv legea bugetului;
    Conlucrarea decenta pentru guvernarea cinstita a tarii;
    Dialogul deschis, cu toti actorii scenelor politicii, atat in justitie cat si in celelalte domenii, nu numai cu unii aserviti, sau cu interese meschine;
    Niciodata in politica nu ameninti propriul popor, nici macar un simplu cetatean;
    Presa, cunoscuta in lectiile de democratie ca a patra putere sa fie lasata real libera, nu cumparata, aservita, intimidata, s a m d; altfel nu mai este presa ci manipulare, propaganda;
    Comportari ca aroganta, spiritul tehnicist extrem, pumnul in gura opozantilor si cetateanului de rand nu au ce cauta in lupta politica, sau buna guvernanta.
    Partidele sa-si defineasca doctrinele, sa le adopte, sa le practice asa cum s-au angajat in fata electoratului;
    Stabilitatea legislativa este o cerinta absolut necesara unei societati care doreste o dezvoltare progresiva, armonioasa a economiei si a vietii sociale, culturale etc;
    Eliminarea din politica a tuturor celor care sunt acuzati, sunt cercetati, sanctionati penal pentru orice fapte; pentru respectarea prezumtiei de nevinovatie, cei care sunt suspectati de incalcari ale legilor trebuie sa se retraga pana la solutionarea pe cale juridica a oricaror acuzatii;
    Iata un mic decalog a ceea ce astept de la oricare om politic, partid, alianta care doreste sa conduca o tara cu adevarat, restul este demagocie, minciuna, meschinarie, hotie si lista ar putea continua.

    1. Ioane cine citește. Vorbim despre popor, despre cetățeni, etc. Vorbim degeaba! Nimeni n-are nevoie de noi căci nu suntem pe vreun tabel de plăți…!

  2. Alo, domnule deputat psd, de ce nu ati transmis bugetul la parlament in luna noiembrie?
    Gargara ieftina, sau atuci inca nu erau banii pentru vitamina D si aprozare?

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker