Duminică, 3 noiembrie, a avut loc lansarea oficială a Asociaţiei „Tradiţie pentru Viitor”, printr-un eveniment şezătoare, organizat în in­cinta Şcolii Gura Văii. Într-o atmosferă tradiţională, cu joc, cântec şi voie bună, la des­chidere au luat parte membrii comunităţii, dar şi reprezentanţi ai primăriei şi ai unor ONG-uri din judeţ.

„Tradiţie pentru Viitor” este o asociaţie non-profit care are drept scop educarea, cunoaşterea şi promovarea tradiţiilor româneş­ti, precum şi îndrumarea în descoperirea şi alegerea unei meserii în rândul copiilor şi adolescenţilor din comuna Scorţoasa.

„Eforturile şi activitatea asociaţiei vor fi orientate în două direcţii principale”

Asociaţia a fost înfiinţată la iniţiativa unor tineri dornici să păstreze tradiţiile locului unde au crescut şi să le ofere copiilor din comunitate şansa la o dezvoltare mai bună. Astfel, prin intermediul asociaţiei, copiii din comunitatea Scorţoasa vor beneficia de posibilitatea de a participa la cursuri, acti­vităţi artistice, sportive şi de dezvoltare personală, în mod gratuit şi în imediata lor apropiere.

„Dacă până acum părinţii din comuna Scorţoasa erau nevoiţi să se deplaseze cu copiii până în oraşul Buzău pentru a participa la cursuri şi activităţi extraşcolare, de astăzi îi vor putea înscrie la atelierele asociaţiei, susţi­nute în regim de voluntariat, de către artişti, profesori sau membri ai comunităţii. Credem în dreptul la şanse egale la educaţie şi dezvoltare pentru toţi copiii, şi de aceea ne dorim să eliminăm orice impediment  din calea dezvoltării şi bunăstării lor, indiferent de locul unde cresc sau condiţia financiară a familiilor din care provin. Eforturile şi activitatea asociaţiei vor fi orientate în două direcţii principale: pe de o parte asigurarea accesului gratuit la ateliere pentru copii şi, pe de altă parte, organizarea de evenimente şi activităţi prin care să reînviem tradiţiile din zonă”, a declarat Cristina Ciupercă, preşedintele Asociaţiei ,,Tradiţie pentru Viitor”.

Ateliere de dans, canto, fotbal, de ţesut…  

Începând de săptămâna viitoare, părinţii îşi vor putea înscrie copiii la ateliere cuprinse în programa asociaţiei: atelier de dans (cu Adriana Pavel, instructor de dans), atelier de canto (cu Nicoleta Buga Neagu, interpret de muzică populară), atelier de meşteşugărit şi pictură (cu Gabriela Pavel, meşter popular), atelier de fotbal (cu profesor Cezar Neagu) şi atelier de ţesut şi cusut (cu bunicii satului)

Atelierele se adresează copiilor şi adolescenţilor, cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani, şi vor fi susţinute la sediul asociaţiei, în incinta şcolii din satul Gura Văii.

Prezent la evenimentul de deschidere, viceprimarul comunei Scorţoasa, Constantin Răican, a salutat crearea asociaţiei şi a menţionat că acţiunile întreprinse sunt benefice, deoarece pot ajuta la integrarea în comunitate a unor categorii de persoane defavorizate. „Această iniţiativă poate ajuta copiii comunei noastre prin dobândirea de cunoştinţe în domeniul artei populare: tradiţii, obiceiuri, meşteşuguri etc., precum şi prin crearea unui cadru propice schimbului de informaţii cultural-educative şi realizării de parteneriate în vederea susţinerii de proiecte socio-educaţionale şi artistice. De aceea, primăria comunei Scorţoasa sprijină acest proiect, dovadă fiind faptul că am acordat asociaţiei, cu titlu gratuit, dreptul de folosinţă asupra  imobilului Şcoala cu clasele I-IV Gura Văii”, a declarat viceprimarul comunei.

Pentru anul 2020, asociaţia îşi propune înfiinţarea unui ansamblu popular al comunei Scorţoasa şi promovarea comunităţii prin realizarea de obiecte lucrate manual, dupa tehnici tradiţionale precum cele de cusut, tricotat, pictat, dată fiind aşezarea comunei în apropierea Vulcanilor Noro­ioşi, zonă cu potenţial turistic ridicat.

În momentul de faţă, pe raza comunei Scorţoasa, în anul şcolar 2019-2020 sunt înscrişi 74 de copii la ciclul preşcolar şi 185 la ciclurile primar şi gimnazial.

 

DISTRIBUIȚI
loading...