Cultură

Festivalul „Chișinău pentru Buzău”: „La momentul actual, un act cultural este mai puternic decât o armă atomică pentru România și Republica Moldova”

Timp de cinci zile, sala „Vladimir Maximilian” de la Casa de Cultură a Sindicatelor găzduiește cea de-a doua ediție a Festivalului Teatrului Românesc „Chiși­nău pentru Buzău”. Buzoienii vor avea ocazia să vadă producții ale Teatrului Național „M. Eminescu” din Chișinău, plus un spectacol marca Compania Dan Puric.

„Ideea acestui festival a fost a domnului ministru al Culturii, la acea vreme, domnul Lucian Romașcanu. La această ediție, alături de faimosul Teatru Național de la Chișinău, îl avem pe maestru Dan Puric, buzoianul nostru, care va urca pe scenă astăzi (30 septembrie, n.r.) și miercuri. Doamne ajută ca această dimensiune de dezvoltare culturală a Buzăului să reziste și să avem cât mai mulți iubitori de artă, de teatru alături de noi! Se pare că sunt alături de noi pentru că inclusiv astăzi sună telefoanele din partea oamenilor care mai vor invitații. Din păcate, ele s-au epuizat”, a declarat primarul Constantin Toma.

„Am văzut la Chișinău patrioți cum mi-aș dori să văd mai des și la noi”

„Nu cred că sunt zece zile de când m-am întors de la Chișinău, unde am participat alături de Petru Hadârcă la minunatul eveniment pe care dumnealui îl organizează acolo, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești. Voi spune ceea ce am spus și acolo: teatrul este o formă de expresie culturală, dar cu atât mai mult la Chișinău, el este și un act de profundă expresie patriotică. Am văzut la Chișinău patrioți cum mi-aș dori să văd mai des și la noi. Ceea ce reușim să facem prin cultură este să transformăm un râu, dintr-o graniță în simplu râu”, a declarat senatorul Lucian Romașcanu.

„Sunt recunoscător că la 60 de ani am venit și eu aici, acasă”

„Eu, care sunt un om care se plimbă prin spațiul cultural, nu am știut despre acest festival. Un eveniment care vascularizează relația de sânge dintre Basarabia și România. Este o inițiativă fantastică; acolo unde nu poate spațiul politic, poate spațiul cultural. Știți că întotdeauna marile puteri, înainte să trimită buzduganul politic, îl trimit pe cel cultural. Și atunci, festivalul aceasta este o manevră organică, de cea mai bună calitate. Sunt onorat de invitație. Domnul primar Toma este primul primar care m-a invitat oficial în orașul meu natal și sunt recunoscător că la 60 de ani am venit și eu aici, acasă. Sun legat de Buzău organic și sunt onorat de alăturarea cu Teatrul Național din Chișinău, care este singura redută care mai păstrează un teatru normal, în care nu a intrat proxenetismul și obscenitatea ce au intrat în teatrul românesc. Aduce cu sine o școală de regie puternică, aduce actori dintr-o școală puternică”, a declarat Dan Puric.

„Datul din coadă al unui câine nu se cumpără cu dolari”    

Celebrul artist a mai vorbit despre spectacolul pe care îl va prezenta în festival miercuri, 2 octombrie, „Acești români fantastici”.

„Este cea mai cenzurată piesă din România la ora actuală pentru că textul este foarte românesc. Dacă ați observat, orice încercare de a sublinia tonusul acestui neam este catalogată drept naționalism feroce. Nu este o piesă patriotică. Este o piesă cu mult umor, dar cu tușe tragice că așa suntem noi, râsu’-plânsu’, care arată inteligența și libertatea noastră. Este normal ca piesa să fie marginalizată de autoritățile mai mult sau mai puțin oculte de la noi, dar eu am satisfacția că de fiecare dată când publicul o vede, are o reacție bună. Știți cum zicea Walt Disney, <datul din coadă al unui câine nu se cumpără cu dolari>”, a mai declarat Dan Puric.

„Dacă nu am putut face poduri, venim cu poduri teatrale”   

„Dacă după <podul de flori> nu am putut face și poduri adevărate, venim cu poduri teatrale. Vorbim despre reîntregirea prin teatru pe care ne-o dorim din tot sufletul. Pentru noi, cei care venim de dincolo de Prut, știm că de la 1812 până la Unirea din 1912, limba română ne-a fost interzisă. Nu aveam nicio școală în limba română, bi­sericile erau doar în limba rusă, teatrul era interzis. În 1848 teatrul care a venit de la Iași, după ce a primit aprobarea după o jumătate de an, a fost oprit pentru că era un moment când pe scenă se interpreta o rugăciune în limba română. Apoi, în Transnistria, șase scriitori care au cerut grafia latină au fost împușcați. Unde s-a mai văzut ca pentru limba română să fie împușcați și membrii unei trupe de actori. De asta spun că schimbul acesta cultural este ceva deosebit. La momentul actual, pentru România și Republica Moldova un act cultural este mai puternic decât o armă atomică”, a declarat Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național din Chișinău.

Festivalul a debutat luni seară cu conferința „Teatrul meu” susținută de Dan Puric. Astăzi, 1 octombrie, de la ora 18,00, se va juca „Filumena Maturano sau Divorț în Stil ­Ita­lian”, miercuri, 2 octombrie, ora 18,00, se joacă spectacolul „Acești români fantastici” (Compania Dan Puric), iar joi, 3 octombrie, de la aceeași oră, spectacolul „Carnavalul” după Ion Luca Caragiale (versiune scenic de Alexa Visa­rion). În ultima zi a festivalului, pe 4 octombrie, de la ora 18,00, se va juca „Dosarele Siberiei”.
Festivalul este organizat de către Primăria Buzău în parteneriat cu Teatru Național din Chiși­nău. Intrarea se face doar pe bază de invitații, distribuite gratuity de organizatori.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker