Actualitate

Ce a pățit un bărbat din Țintești care a crezut că ordinul provizoriu de protecție emis de Poliție este doar o hârtie

Un bărbat de 38 de ani din Țintești a ajuns în arest la sfârșitul săptămânii trecute după ce sâmbătă și-a bătut soția, deși avea ordin de protecție provizoriu emis doar cu câteva ore înainte și care nu-i permitea să se apropie la mai puțin de două sute de metri de aceasta, dar și de fiicele sale. De altfel, astfel de episoade erau la ordinea zilei de ani de zile, dar nicio plângere la Poliție nu l-a potolit. Atât soția cât și fetele sale au îndurat bătăile, însă în noaptea de joi spre vineri, când Ion S., băut fiind din nou, a început scandalul și amenințările, au cerut ajutorul oamenilor legii, de frică să nu degenereze conflictul. Aceștia l-au evacuat din locuință și i-au pus în vedere să respecte prevederile ordinului provizoriu de protecție, însă bărbatul a luat în derâdere recomandările polițiștilor, iar sâmbătă a dat buzna în curte și și-a lovit iar soția care îndrăznise să îl reclame și să-l scoată din casă.

Ion S. a fost scos din nou din locuință, dar de această dată în cătușe, și i s-a întocmit dosar penal. Cazul a ajuns în atenția procurorilor, iar în aceeași zi a fost prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru violență în familie, nerespectarea ordinului de protecție provizoriu  și amenințare la adresa soției și a două dintre cele trei fiice minore.

Acest caz nu este singular. De la începutul anului și până la sfârșitul lunii august, în județul Buzău, 97 dintre cele 160 de ordine de protecție provizorii au fost confirmate și prelungite prin hotărâre a instanței. Numărul lor este aproape egal în mediul urban și în mediul rural – 48 respectiv 49. Dintre cele 160 de ordine provizorii, cele mai multe au fost emise pe numele unor indivizi din mediul rural – 83.

De când a fost ­operațio­nalizat, la finele anului trecut, ordinul de protecție provizoriu a devenit cel mai nou intrument pentru apărarea victimelor violențelor domestice. La nivel național, peste 5.000 de astfel de ordine au fost emise de la începutul anului și până acum, potri­vit unei informări recente a Poliției Române, în competența căreia intră acordarea acestei protecții provizorii. Cele mai multe ordine au fost emise în mediul urban.

Înainte de 28 decembrie 2018, polițiștii nu puteau să dea astfel de ordine, pentru că asta cădea în competența unui judecător – altfel spus, cererea de emitere a unui astfel de ordin se înainta unui judecător și dura câteva zile până când cererea se aproba (sau nu) și puteau fi luate măsuri concrete în baza respectivului ordin. Nu că judecătorul ar fi dispărut acum din schemă, nici pomeneală, doar că modificarea legii și introducerea acestor ordine de protecție provizorii a însemnat acoperirea unei perioade de timp – cea de până la încuviințarea ordinului de către judecător – în care se puteau întâmpla multe, dar și în care agresorul nu putea fi îndepărtat pe loc din locuința victimei.

Acum, ordinul dat de polițist care este încălcat este înaintat apoi unui procuror, pentru confirmare. Acesta, mai departe, trimite ordinul confirmat și alte documente alăturate la judecătorie, demers prin care se cere ordinul de protecție “obișnuit”, prin care se pot dispune măsuri pentru până la șase luni de la data emiterii sale.

Polițiștii pot interveni în cazurile de violență domestică din oficiu sau atunci când primesc sesizări, acestea putând să vină chiar din partea unor persoane care nu sunt parte în conflict, dar care au asistat la actele de violență, le-au auzit ș.a.m.d. Ordinul de protecție provizoriu este emis pentru 5 zile dacă polițistul, în baza unui chestionar cu câteva întrebări adresate victimei, vede că sunt bifate câteva criterii în dreptul cărora legea stabilește că există un risc iminent pentru victimă, pentru viața și integritatea sa fizică, un risc care s-ar produce dacă agresorul ar mai rămâne în aceeași locuință cu ea.

Cazul fetei din Prahova, găsită, sâmbătă, cu gâtul tăiat, într-o casă din satul Rudari, județul Prahova, principalul suspect fiind iubitul său care mai încercase să o omoare și era emis un ordin de protecție pe numele său, ar trebui să fie un semnal de alarmă atât pentru autorități cât și pentru toți care îndură agresiuni din partea apropiaților și nu numai. O astfel de crimă poate avea loc oricând și oriunde dacă pericolul nu este îndepărtat la timp.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker