Actualitate

Ziua și… ursul

Peste 300 de intervenții ale Jandarmilor în 2023 la sesizări privind prezența sălbăticiunilor în comunități

Jandarmii au acţionat în anul 2023 în peste 300 de misiuni în urma unor apeluri care au sesizat prezenţa unor urşi în apropierea gospodăriilor, autorităţile atrăgând atenţia totodată că animalele sălbatice ajung în zone cu altitudini din ce în ce mai joase.

La conferința de presă de prezentare a raportului de activitate, conducerea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) a anunţat intrarea în dotarea instituţiei a unei autospeciale de teren care va fi folosită în mod special în cadrul unor misiuni de salvare, dar şi pe timpul intervenţiilor generate de prezenţa unor animale sălbatice, pentru alertarea populaţiei: „Un efort constant este de a îmbunătăţi dotarea în scopul eficientizării misiunilor. În ceea ce priveşte autospeciala, a fost achiziţionată la nivelul Jandarmeriei Române în baza unui proiect care vizează mărirea capacităţii de rezilienţă şi îmbunătăţirea performanţelor misiunilor în situaţii de urgenţă. A fost concepută raportat la misiunile pe care noi le îndeplinim în mod curent, în situaţii de urgenţă, începând cu intervenţiile prilejuite de semnalarea unor animale sălbatice dar şi pentru partea de sprijin pe care noi o oferim în mod constant colegilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă”, a spus inspectorul şef al IJJ, Virgil Cueru.

În anul trecut, jandarmii montani au fost sesizaţi să intervină pentru salvarea mai multor persoane care s-au pierdut sau nu au mai putut continua deplasarea pe traseele turistice: „Pe parcursul anului (2023, n.r.) am avut 13 situaţii, toate persoanele aflate în dificultate atât în zonele montane cât şi de deal ale judeţului. Toate misiunile au fost îndeplinite fără incidente. Am avut diferite situaţii, persoane care s-au deplasat cu mijloace auto în zone mai puţin practicabile, au folosit sisteme de navigaţie care nu erau updatate. A mai fost vorba despre situaţii meteo nefavorabile care au condus la blocarea maşinii respective. Majoritatea dintre aceste situaţii nu s-au întâmplat îndeosebi în cele două zone de munte, Siriu şi Penteleu, ci în zone de deal, cum ar fi Bozioru, Staţiunea Sărata-Monteoru”, a precizat şeful IJJ.

O componentă importantă din activitatea Jandarmeriei a fost cea de intervenţie pentru alungarea urşilor sau patrularea în zonele în care animalele sălbatice au fost sesizate: „Anul trecut am avut peste 300 de apeluri şi misiuni în urma unor sesizări privind prezenţa unor urşi pe raza judeţului, ocazie cu care am activat echipele de intervenţie (…) Zona de semnalare a prezenţei a coborât destul de mult faţă de anii trecuţi. În ultima perioadă, chiar în acest debut de an am avut intervenţii în zona Cernăteşti, Beceni, probabil de îndată ce va veni căldura vom avea mai multe intervenţii. Am adoptat un dispozitiv care
l-am simţit necesar, echipe de intervenţie care au vizat aceste zone oarecum pretabile la astfel de intervenţie şi am acţionat cu un echipaj pe Valea Slănicului, unul pe Valea Buzăului astfel încât să reducem din timpul de intervenţie”
, a mai spus Virgil Cueru.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker