Politic

Plecat cu scandal de la Protecția Copilului, un buzoian a ajuns director la o agenţie naţională

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), instituţie care gestionează plata serviciilor sociale, monitorizează şi supraveghează domeniul asistenţei sociale, are la conducere un director general şi patru şefi de direcţii.

Gabriela Opriş, care ocupă funcţia de director general ANPIS din 2019, este licenţiată în management la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti. De ce nu se ocupă de petrol, de nu s-a angajat la OMV sau oriunde altundeva, potrivit pregătirii sale?  Directorul general al ANPIS şi-a început cariera la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare. Printre directorii marilor direcţii din ANPIS se numără un fost lucrător la Ana Pan (Ana Pan face prăjituri bune!) care şi-a luat licenţa în „matematică – informatică” la Universitatea Valahia din Târgovişte, în 2007. Din conducere mai fac parte  un fost inginer tehnolog şi doi economişti.

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială este instituţia publică din România care, prin agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, stabileşte, acordă şi efectuează plata beneficiilor de asistenţă socială, gestionează sumele destinate susţinerii serviciilor sociale şi asigură evaluarea, monitorizarea şi controlul respectării legislaţiei specifice în domeniul asistenţei sociale, conform site-ului instituţiei.

Din structura de conducere a ANPIS face parte și buzoianul Adrian Vintilescu Belciug, care este directorul Direcţia Audit Public Intern. El are 56 de ani și este în această funcție din septembrie 2019. Conform CV-ului, este licenţiat în finanţe, bănci, burse de valori, la ASE Bucureşti. Vintilescu a fost inspector, referent administrare fiscală și auditor intern la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Buzău (1997 – 2010), inspector control intern, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului Buzău (martie – noiembrie 2017), instituție pe care a și condus-o cu caracter interimar.

Adrian Vintilescu Belciug

Vintilescu a fost nevoit să părăsească DGASPC în urma unui scandal de proporții izbucnit în  noiembrie 2016, după ce peste 60 de familii, cu domicilii în alte județe decât Buzăul, ale unor copii cu nevoi speciale, care învățau în două instituții școlare speciale din municipiu – respectiv Liceul pentru deficienți de vedere și Liceul pentru deficienți de auz -, au fost chemate în instanță pentru a explica judecătorilor de ce și-au abandonat copiii. Aceasta după ce conducerea DGASPC i-a declarat pe respectivii copii ca fiind în plasament de urgență, totul pentru a acoperi cheltuielile legate de cazarea și masa acestora, plăți declarate ilegale de o decizie a Curții de Conturi.

Astfel, peste 60 de copii cu nevoi speciale au fost scoși, practic, din familiile lor, și preluați de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului; conform legii, plasamentul în regim de urgență este cea mai aspră măsură pe care o poate lua statul, decizia fiind luată numai în anumite cazuri grave, de exemplu atunci când copilul este abuzat, neglijat sau abandonat, ceea ce nu se întâmpla în cazul respectiv. La Buzău, cei 65 de copii, surdo-muți sau nevăzători, au fost preluați de stat doar din motive birocratice.

Prejudiciu uriaș

În urma unui control al Curții de Conturi derulat în vara anului 2015, s-a constatat că toate cheltuielile pentru cazarea și masa copiilor care învață și sunt cazați la internatele celor două licee speciale din Buzău, dar familiile lor domiciliază în alte județe, au fost ilegale, ele trebuind să fie recuperate de la direcțiile de protecție a copilului din județele din care aceștia provin.

„Urmare controlului la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, ordonator terțiar de credite în subordinea Unității Administrativ-Teritoriale Județul Buzău, s-a constatat că în perioada 1 iunie 2012–31 mai 2015, această entitate a plătit, din fonduri publice, cheltuieli de personal și cu bunuri și servicii aferente persoanelor cu handicap domiciliate în alte ju­dețe, îngrijite și protejate în centre rezidențiale din județul Buzău, în valoare estimativă de 6.558.000 lei, fără ca sumele astfel utilizate să fie recuperate de la unitățile administrativ-teritoriale în care persoanele cu handicap își au do­miciliul. La suma de 6.558.000 lei, se adaugă dobânzile penalizatoare calculate până la data auditului, în valoare de 164.000 lei, prejudiciul total cauzat bugetului local județean fiind de 6.722.000 lei”, se arăta în raportul Camerei de Conturi Buzău.

Prin neatacarea în Justiție a deciziei emise de instituția de audit financiar, aceasta a devenit  exe­cutorie, președintele Consiliu­lui Județean fiind nevoit să o pună în aplicare. „Stabilirea întinderii prejudiciului și recuperarea acestuia, precum și a dobânzilor penalizatoare calculate până la data recuperării efective a acestuia, de la bugetele consiliilor județene în a căror rază teritorială își au domiciliul persoanele cu handicap asistate în unități de asistență din județul Buzău. Admiterea în centrele rezidențiale publice din județul Buzău a persoanelor cu handicap care au domiciliul în alt județ se va face numai pe baza solicitării formulate de conducătorul DGASPC din unitățile administrativ-teritoriale în care persoana cu handicap își are domiciliul, și a acordului explicit al acestor instituții de a achita costul mediu lunar stabilit de centrul rezidențial în care urmează să fie admisă persoana cu handicap. În­cheierea de convenții cu consiliile județene în care persoanele cu handicap asistate au domiciliul, pentru recuperarea costului me­diu lunar al cheltuielilor pe care centrele rezidențiale din județul Buzău le efectuează pentru persoanele cu handicap asistate și care au domiciliul în alte județe”, se mai specifica în decizia Camerei de Conturi Buzău.

În această situație, directorul Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului, Adrian Vintilescu, a decis să facă o șmecherie: trecerea respectivilor copii în regim de plasament de urgență, decizii care au ajuns, conform normelor legale, în instanță, unde părinții au fost chemați să dea explicații legate de motivele pentru care    și-au abandonat copiii, și unde au aflat cu groază de la judecători că și-au pierdut dreptul de a-și lua copiii acasă când doresc.

„Cea mai mare tâmpenie posibilă care mi s-a întâmplat vreodată în viață (…) Eu îi aduc săptămânal aici (…) Nu sunt lucruri normale. Sunt interese bănești“, s-a plâns tatăl unor copii la TVR. După ce ordinul a intrat în vigoare și procedurile au mers mai departe, părinții au fost citați la Tribunal ca să explice… de ce și-au abandonat copiii. „Din ce am înțeles eu, eu m-aș fi dus, aș fi lăsat copilul la ușă ca pe câine și ei mi-au luat acest copil de la ușă! Oare am făcut eu așa ceva?!”, a declarat indignat, pentru aceeași sursă, tatăl unui copil nevăzător.

Speriați, părinții s-au adresat diriginților, iar alții și-au angajat avocați care să îi ajute să își recapete copiii, informează sursa citată. Decizia a fost traumatizantă, mai ales pentru copii. „Va fi tragic să afle că nu mai pot merge în familii, că, de fapt, dintr-odată familia lor nu mai este familia lor. Indiferent cum sunt părinții – au condiții, n-au condiții – ei sunt părinții lor și se bucură de fiecare dată când sunt luați acasă”, declara pentru TVR psihologul Fănuța Partal.

Explicații halucinante

Explicația oficialilor Protecției Copilului a fost halucinantă. „Plasamentul în regim de urgență a fost dispus pentru ducerea la îndeplinire a măsurii Curții de Conturi și a motivului rezultat din faptul că acești copii desfășurau activitățile școlare în alt județ decât cel de domiciliu”, declarat purtătorul de cuvânt al instituției pentru TVR.

Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului spunea că exis­tă probleme similare și în alte locuri din țară, însă măsura luată la Buzău este abuzivă și singulară. „Părinții nu trebuie să se îngrijoreze. Nu este vorba de nimic în mod special legat de ei sau de copiii lor, e o interpretare excesivă a legii de către cei de la Direcția din Buzău, cărora o să le cerem să-și retragă această soli­citare adresată instanțelor de a se dispune plasamente în regim de urgență”, a declarat președintelele de atunci al ANPC, Gabriela Coman, pentru postul citat, fără a specifica, însă, cine va fi sancționat pentru abuzul comis la Buzău.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker