Actualitate

Ziua și greva, ziua și protestul

Așa cum anunțaseră, angajaţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) au declanşat, luni dimineaţă, greva generală, iar sindicaliştii ameninţă cu blocarea recalculării pensiilor în situaţia în care Guvernul nu va elimina inechităţile salariale din sistem.

„Vrem să tragem un semnal de alarmă, am încercat prin protestele spontane să atragem atenţia, am organizat o grevă de avertisment care nu a avut efectul scontat aşa că am decis să trecem la pasul următor, la greva generală cu încetarea activităţii. Ghişeele nu sunt deschise pentru oameni, nu vom lucra deloc cu publicul. Sunt aproximativ 60 de angajaţi. Noi suntem în grevă generală pe termen nedeterminat, asta înseamnă încetarea activităţii cu tot ce presupune, noi suntem hotărâţi să nu ne oprim. Ne cerem scuze beneficiarilor noştri şi ne pare rău că vor fi afectaţi. La nivel naţional este un risc de a se bloca recalcularea pensiilor de vreme ce activitatea este oprită şi nu lucrăm”, a declarat liderul Sindicatului CJP din cadrul Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii Buzău, Cezar Ioniţă.

Persoanele care s-au prezentat la CJP pentru obţinerea unor informaţii sau servicii nu au putut lua legătura cu salariaţii instituţiei.

Hop și TESA de la Spitalul Județean!

Tot luni, Spitalul Județean de Urgență a fost scena unui protest spontan  al angajaților TESA, care s-a întins pe durată de două ore, de la 10.00 până la 12. Angajați cu diferite functii din această categorie profesională – economiști, juriști, ingineri, referenți de specialitate, muncitori, magazineri, liftieri, garderobieri, telefoniști etc – au ieșit în curtea unității medicale pentru a-și exprima nemulțumirile privind „inechitățile și discriminările salariale din sistemul sanitar față de personalul TESA”.

Conform unui comunicat de presă, revendicările personalului TESA din Spitalul Județean de Urgență sunt următoarele: „Adoptarea de urgență a unei soluții de majorare a salariilor de bază personalului contractual nemedical (TESA) din spitalele publice, așa cum s-a identificat și în cazul personalului din cadrul CAS (caselor de asigurări de sănătate, n.r.); actualizarea indemnizației de hrană cu salariul minim pe economie aflat în plată; exceptarea spitalelor de la prevederile Legii nr. 296/2023 care determină desființarea unor structuri de specialitate administrative, având drept consecință disfuncționalități ale activității suport actului medical; înlăturarea inechităților salariale  din sistemul sanitar față de personalul TESA (de ex. cuantumul salariului de bază pentru un absolvent de studii superioare este mai mic decât salariul mediu pe economie)”.

Articole similare