Educație

Ziua Bujorului la Școala „George Emil Palade”

Astăzi, la Școala Gimnazială „George Emil Palade” a fost o zi deosebită. Sub deviza ,,Să privim și să descoperim în fiecare COPIL câte un BUJOR al României!”,  au fost realizate activități prin care atât cadrele didactice, cât și elevii au reușit împreună să redescopere adevărata frumusețe a naturii, adevărata bucurie a implicării prin gesturi simple, umane, acelea de a planta și de a înfrumuseța spațiile care constituie ambientul educațional.

Această zi de impact la nivelul comunității buzoiene, și nu numai, este, de fapt, Ziua  Bujorului. Și pentru că Școala Gimnazială „George Emil Palade” este o unitate definită de elementul de spontaneitate, dublat de cel de creativitate, în numele echipei și al performanței, în acord cu evenimente marcante la nivel național, această zi a fost sărbătorită în cadrul unui parteneriat activ al acestei unități de învățământ cu Inspectoratul Școlar Județean, reprezentat de inspector general Daniela Palcău. Inspectorul general școlar a răspuns provocării lansate de subsecretarul de stat Antoaneta Bolchiș, de a planta bujori. La rândul său, a lansat invitația unităților de învățământ la nivelul parteneriatului cu școala buzoiană, în semn de apreciere al tuturor celor care respectă și promovează omul, identitatea națională, educația.

Impactul invitației lansate de inspectorul general a avut un ecou remarcabil la nivelul Școlii Gimnaziale „George Emil Palade”, cu atât mai mult cu cât, la nivelul ciclului primar și gimnazial, elevii au desfășurat în avanpremieră ateliere de lucru cu tematica Zilei Bujorului – Floare Națională, declarată oficial la data de 27 septembrie 2022.

Mesajul transmis de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Buzău prin intermediul acestor activități este că „fiecare copil ascunde în sufletul lui o floare, care, ca să se maturizeze și să înflorească, trebuie să fie iubită, îngrijită cu dăruire și cu blândețe, pentru a-și descoperi adevărata frumusețe. Copiii sunt asemeni unor bujori și trebuie să le dăruim fiecare părticică din sufletul nostru în fiecare zi, să-i educăm cu dragoste, să-i ocrotim cu asumare și cu încredere că fiecare va înflori într-o zi, atunci când soarele va zâmbi în sufletul fiecăruia”.

Mai întâi, elevii împreună cu cadrele didactice  au  consultat paginile oficiale ale instituțiilor certificate pe această temă de interes, respectiv literatura de specialitate; astfel,  elevii au descoperit informații diverse ce interferează pe aceeași tematică, a Florii Bujorului, în cadrul unor domenii de interes precum: literatură română și universală, folclor, istorie, biologie, chimie, arte, muzică, consiliere.

Am fost onorați de a răspunde acestei invitații lansate de Inspectoratul Școlar Județean Buzău, cu atât mai mult, indiferent de statut, bujorul românesc ne-a lăsat o amprentă vie în suflet prin multitudinea de semnificații și de valente educaționale , culturale și spirituale redescoperite cu prilejul acestei zile” menționează directoarea școlii, profesorul Elena Gheorghe.

Ca o încununare a studiului în cadrul atelierelor de lucru, elevii de la nivelul ciclului primar, coordonați de profesori pentru învățământul primar dedicați pentru a forma și dezvolta personalitatea elevilor prin interferențe culturale și aplicative – Rodica Gheorghe, Ana Coșeru și Sanda Teodor -, au plantat împreună cu profesorii lor aceste flori binecuvântate, în curtea interioară și în parcul din curtea Școlii Gimnaziale „George Emil Palade” Buzău.

Pornind din interior, de la atelierele de lucru tematice menționate anterior, activitățile dedicate Zilei Bujorului au culminat cu cele din exterior, reprezentate de acțiunile de plantare în echipă, exemplu educațional.

 Ce au aflat elevii de la „George Emil Palade” despre bujor

La data de 27 octombrie 2022,  a fost însușită de către Parlament – ca urmare a propunerii Facultății  de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, care a lansat în iunie 2013, în cadrul Conferinței <Agriculture for Life, Life for Agriculture>, propunerea prof. univ. dr. Florin Toma – ca bujorul să fie proclamat, Floarea Națională a României”, au aflat micii cercetători ai școlii.

Micii biologi au spus la rândul lor că „bujorii sunt cele mai spectaculoase flori ale primăverii și marchează finalul acestui anotimp. Aceste flori poartă numele oficial de Paeonia romanica peregrina și sunt originari din Asia, Europa și vestul Americii de Nord. Bujorii sunt considerați unele dintre cele mai vechi flori din România. Bujorii înfloresc din aprilie până la finalul lunii mai și au un miros specific minunat. Aceste flori sunt adevărate simboluri internaționale, de la curaj și onoare în Japonia, la credința că aduc armonie în cuplu și noroc în gospodărie în România”.

La rândul lor, micii istoricii  ai școlii au  menționat cu solemnitate că „Bujorul a fost adoptat de Ministerul Apărării ca simbol național pentru a comemora Ziua veteranilor – 11 noiembrie și pentru a onora eroii căzuți în teatrele de operații și de pe teritoriul României”.

Ce au aflat elevii despre legenda bujorului

Cercul de lectură al școlii a intergrat în activități Legenda Bujorului, aceasta fiind relatată în cadrul atelierelor tematice. Prezentăm o variantă a acesteia, așa cum a fost culeasă de către un elev implicat în echipa folcloriștilor: „În folclorul românesc, există o legendă străveche despre o pădure fermecată în care trăiau zâne. Acestea se împotriveau răutății și superficialității, așa că transformau orice om care ajungea în pădurea lor în buruieni sau animale sălbatice. Oamenilor le era teamă de puterea zânelor, așa că încercau să evite pădurea și să-și învețe copiii să nu calce pe acolo. Totuși, fiul regelui, moștenitorul tronului, pe nume Bujor, atunci când a ajuns la vârsta adolescenței, a fost atât de curios să afle adevăraul, încât a intrat în pădurea zânelor să vadă dacă acestea există cu adevărat, în ciuda avertismentelor. Zânele s-au supărat și l-au vrăjit imediat, iar Bujor a căzut într-un somn fermecat. Totuși, văzându-i frumusețea, zânele s-au hotărât să-l transforme într-o floare, nu într-o buruiană, cea mai frumoase floare din regat. Așa a luat naștere bujorul care înflorește cum răsare soarele, fiind plin de rouă despre care se spune că sunt lacrimile tânărului prinț”.

 „Fie ca Bujorul românesc să înflorească în sufletele tuturor oamenilor iubitori de frumos, contribuind astfel la formarea unei lumi mai bune și mai înfloritoare! Felicitări tuturor celor implicați!, este mesajul Școlii George Emil Palade”.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker