Actualitate

FOTO / Aeronavele MiG-21 LanceR, zboruri de adio la Baza Aeriană Boboc

Ultimele zboruri ale aeronavelor MiG-21 LanceR vor avea loc astăzi, 15 mai, Ministerul Apărării organizând cu această ocazie și o ceremonie de retragere. Aeronavele MiG-21 LanceR au scris istorie în Aviația României constituind coloana vertebrală a apărării spațiului aerian al țării noastre, prin îndeplinirea serviciului de poliție aeriană SLP-PA, participarea la exerciții naționale și internaționale, show-uri aeriene, având la manșă adevărate legende și modele de piloți militari.

Aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române vor fi scoase din serviciu în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 18 mai 2022, pentru aprobarea Memorandumului privind „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR și tranziția accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române”, scrie Agerpres.

Astfel, astăzi se vor desfășura simultan ceremonii în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii și în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” Borcea, care se vor finaliza cu decolarea ultimelor aeronave MiG-21 LanceR aflate în exploatare către Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu” Bacău, unde vor fi retrase din serviciu.

„Forțele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă permanent Poliție Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită (enhanced – Air Policing), sub comandă NATO. De asemenea, sistemele de apărare aeriană cu baza la sol vor continua să execute misiunile de Poliție Aeriană sub comandă națională, precum și în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană și Împotriva Rachetelor (NATO Integrated Air and Missile Defence System)”, a informat zilele trecute Ministerul Apărării.

Și aeronavele MiG-21 LanceR din cadrul Bazei Aeriene Boboc au zburat pentru ultima oară zilele trecute, iar reprezentanții unității militare au organizat o ceremonie de retragere, care a inclus și tradiționala trecere a aeronavelor prin tunelul de apă.

„După 61 de ani de ani de carieră,  cel mai longeviv avion de vânătoare din Forțele Aeriene Române-supersonicul MiG-21 LanceR și-a îndeplinit cu succes ultima misiune în zbor la Baza Aeriană Boboc, printr-o ceremonie care a inclus tradiția trecerii aeronavelor printr-un tunel de apă.

«Cu acest ultim zbor, devizei IN HOC SIGNO VINCES, de pe acest patch, îi va urma WE PREY, THEY PRAY! Urez misiune îndeplinită viitoarelor generații de piloți, controlori de trafic aerian, ingineri, tehnici, personal auxiliar în supravegherea, controlul și protecția spațiului aerian al României!», a transmis comandor Cătălin Cărăbineanu”, citat de Forțele Aeriene Române.

Articole similare